Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bu sabah Suriye’de yaşanan jeopolitik gerilim küresel risk iştahını baskı altında tutuyor. Türk varlıkları da yaklaşan referanduma dair belirsizliklerin de etkisiyle satış baskısı altında kalıyor. Dolar/TL yükselirken Borsa %0.1 düşük seyrediyor. Uzmanlar, jeopolitik risklerin bundan sonra piyasalara nasıl yansıyabileceği konusundaki görüşlerini paylaştı.

Ekonomist Doç. Dr. Evren Bolgün Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Rus lider Vladimir Putin'in açıklamalarının önemli olacağını belirtti. Bolgün, "Saldırıya ilk tepkinin petrol tarafında olması çok doğal. Bundan sonra Rusya'nın alacağı tavır önemli. Piyasalardaki harekette Putin'in nasıl bir hamleyle cevap vereceği önemli olacak." diye konuştu.

Kısa vadede tansiyon devam etmesininin kur üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini belirten Bolgün "TL'ye yansımasını gece yarısından itibaren görmeye başladık. 3.70'in üzerine bu hareketin öncesinde çıkmıştık. Kısa vadede 3.75'lere hareket olası. Referandum öncesi pozisyon ayarlamaları olabilir ama asıl hareket 17 Nisan'da çıkacak sonuçla olacak" diye konuştu.

"TL EN DUYARLI PARA BİRİMİ"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türkiye’nin içinde olduğu bölgedeki stratejik unsurların, TL'yi bu olaya karşı en duyarlı para birimi yaptığını söyledi. Erkan "Dün gün içinde direnç olarak test edilen 3,7270’in kırılmasıyla beraber momentum kazanan yukarı yönlü hareket 3,7390’ın kırılmasıyla beraber 3,79 seviyesini hedefleyebilir." değerlendirmesini yaptı.



Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Ekin Akbaş ise "Gelen açıklamalar bu saldırının tek seferlik olduğu şeklindeydi. Fiyatlamalar bir miktar hız kaybetti ama piyasadaki volatilite bitecek demek değil. Bu fiyatlamaların ağırlıklı olarak devam etmesini bekliyoruz..Volatilite tekrardan alevlenebilir, sabah saatlerindeki seviyeler test edilebilir. TL bu sabah en fazla değer kaybeden para birimiydi, bu kırılganlık devam edebilir. Kısa vadede 3.70'in altı zor görünüyor" diye konuştu.