Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol stoklarının, OPEC'in küresel aşırı arzın önüne geçmek adına uyguladığı üretim kısıtlamalarına rağmen ilk çeyrekte muhtemelen artış kaydettiğini bildirdi.

OPEC ve Rusya'nın Ocak'tan bu yana uyguladığı üretim kısıtlamaları, küresel piyasaları “dengeye oldukça yakın” bir seviyeye getirdi ve bu kısıtlamaların stokları ikinci çeyrekte azaltması gerekiyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Perşembe günü yayınladığı aylık raporunda, bu duruma karşın stokların, OPEC'in anlaşmaya varmasından hemen önce gerçekleşen üretim artışları sebebiyle “marjinal” bir şekilde arttığını bildirdi. Uluslararası Enerji Ajansı, Hindistan ve Rusya'da beklentilerin altında kalan ekonomik aktiviteye bağlı olarak küresel talep büyüme tahminlerini düşürdü.

Ham petrol fiyatları, OPEC ve Rusya'nın 3 yıldır süregelen petrol aşırı arzını sona erdirmek adına işbirliği yapacağını duyurmasıyla geçtiğimiz yıl yükselişe geçmişti. Ancak, petrol fiyatlarındaki bu yükseliş, üretim kısıtlamalarının yeterince hızlı gerçekleşmediği işaretleri ve ABD'de artan stoklara bağlı olarak hızını yitirdi.