Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:20'de güncellendi)

Hisse senetleri, Tokyo'dan Moskova'ya, ABD'nin Afganistan'da IŞİD mevzilerini bombalaması ve Kuzey Kore yetkilisinden gelen açıklamaların jeopolitik tansiyonu artırmasının ardından değer kaybederken, yen güç kazandı. İşlem hacminin, küresel piyasaların çoğunun Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı düşük kalması bekleniyor.

Japonya'da Topix Endeksi, ABD'nin Perşembe gecesi Afganistan'da nükleer olmayan en büyük bombayı kullanmasının ardından düştü ve son 15 ayın en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi. Kuzey Kore dışişleri bakan yardımcısının, ABD'nin provokasyonu seçmesi durumunda ülkesinin savaşa gireceğini kaydetmesinin ardından yen kayıplarını geri aldı ve Asya'da açık olan hisse senedi piyasaları kayıplarını genişletti.

Afganistan'daki bombalama, ABD Başkanı Donald Trump'ın sivillere karşı kimyasal silah kulaandığı söylenen Suriye'ye füze saldırısı düzenleme emri vermesinden bir hafta sonra gerçekleşti. Bu gelişmeler ayrıca, Kuzey Kore'nin diğer bir nükleer füze testi yapabileceğine ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde meydana geldi. Trump, ABD'nin Kuzey Kore'yi durdurmak için, Çin'in komşu ülkeyi sınırlama konusunda adım atmazsa, harekete geçeceğini kaydetti.

Associated Press'in Kuzey Kore'nin dışişleri bakan yardımcısı Han Song Ryol ile yaptığı mülakata göre, Kuzey Kore, Trump'ın  "agresif" tweetleri ile "sorun yarattığını" söyledi. Aynı habere göre, Han, ülkesinin ABD'nin önleyici saldırıya gitmesi durumunda eli kolu bağlı beklemeyeceğini kaydetti.

NorthCoast Asset Management LLC baş traderı Frank Ingarra, "Bu durum daha fazla belirsizlik yaratıyor," dedi ve "Bu ortata çıkan sadece büyük bir haber. Dünyaya askeri açıdan daha fazla müdahalede bulunacağımız anlamına mı geliyor?" şeklinde görüş bildirdi.

Traderlar ayrıca, Çarşamba günkü yorumlarının ardından Trump'ın mali ve ekonomik planlarını nasıl uygulamaya koyacağı üzerinde odaklanıyor. Trump, Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, doların çok güçlenmekte olduğunu kaydederken, Çin ile Döviz konusunda yumuşamaya gidileceğini işaret etti ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın yeniden aday gösterilmesine açık olduğunu belirtti.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin, Japonya, Tayvan, Kore, Malezya ve Vietnam Cuma günü açık. Avrupa piyasaların çoğu ve ABD bugün kapalı.

*Traderlar bu haftasonu Kore yarımadası üzerinde odaklanmaya devam edecek. Kuzey Kore'de 15 Nisan'da "Güneşin Günü" tatilinde, ülkenin kurucusu ve şimdiki lider Kim Jong Un'un büyükbabası Kim Il Sung'un doğumgünü kutlanacak. Bu özel günde, Kuzey Kore'nin provokatif bir harektee girişebileceğine dikkat çekiliyor.

*Çin'de Pazartesi günü ilk çeyrek için gayrı safi yurtiçi hasıla verisi açıklanacak. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 genişlemesi bekleniyor. Ekonomi önceki çeyrekte de bu hızda büyümüştü.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 edüşerek 22 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Endeks üst üste beş hafta düştü ve Aralık 2015'ten bu yana en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirdi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.9 ralli yaptıktan sonra yüzde 0.6 geriledi. Endeks bu hafta yüzde 0.8 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeks yüzde 0.9 geriledi ve haftayı düşüşle geçti. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.1 geri çekildi.

*Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) yüzde 0.7 düşerek kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında, erken saatlerdeki kayıplarını geri aldıktan sonra yüzde 0.1 yükselerek 108.94 seviyesine çıktı. Japonya para birimi yüzde 1.9 ile son bir ayın en büyük haftalık kazancına yöneldi.

*Güney Kore wonu, önceki iki seansta yükseldikten sonra yüzde 0.9 geriledi.

*Rus rublesi bu hafta ilk kez düşerken, euro dolar karşısında yüzde 0.1'den az düşerek 1.0620'ye geldi. Türk Lirası yüzde 0.4 geriledi ve düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç günlük düşüşün ardından, Perşembe günü yüzde 2.24 seviyesinde yatay seyretti.

Emtia

*Altın Cuma günü yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,286.25 dolara indi. Metal haftayı yüzde 2.5 kazançla geçmeye yöneldi ve Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 53.18 dolara çıktı ve haftayı yüzde 1.8 kazançla geçmeye yöneldi.

(13:20'de güncellendi)