Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Korenin nükleer silahlarına karşı gösterdikleri "stratejik sabrın" tükendiğini açıkladı.

Asya turu kapsamında Güney Kore ile Kuzeyi birbirinden ayıran Askerden Arındırılmış Bölgeyi (DMZ) ziyaret eden Mike, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore rejiminin nükleer silahları ve balistik füzeleri bırakmaya yanaşmadığına işaret ederek "ABDnin stratejik sabır dönemi sona ermiştir." dedi.

Kuzey Korenin ilk nükleer silah denemesinden bu yana yarım asır geçtiğine, ABDnin bu dönemde stratejik sabır gösterdiğine dikkat çeken Pence, "Kuzey Korenin nükleer silah geliştirmeye yönelik izlediği pervasız yoldan ayrıldığını görmek istiyoruz. Ayrıca sürekli balistik füze kullanması ve test etmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Kuzey Korenin önceki gün yaptığı füze atışını "provokasyon" olarak niteleyen Pence, "ABD ve müttefikleri, Güney Koreyi korumak ve bölgede istikrarı sağlamak için hedeflerine ya barışçıl yollarla ya da en nihayetinde ne gerekiyorsa onu yaparak ulaşacaktır." diye konuştu.

Pencein 10 günlük Asya turu çerçevesinde Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Avustralya liderleriyle görüşmesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanlığı, önceki gün yazılı açıklamaya yaparak "ABD Pasifik Kuvvetler Komutanlığı, Kuzey Korenin füze atışını 15 Nisanda Hawaii saatiyle 11.21de saptadı ve takip etti." ifadesini kullanmıştı.

Açıklamada, füze atışının Sinpo kenti yakınlarından yapıldığı belirtilerek füzenin atıldıktan kısa bir süre sonra patladığı kaydedilmişti.