Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TCMB Nisan toplantısında Geç Likidite Penceresi (GLP) faizini 50 baz puan artırdı. Böylece GLP borç verme faizi %11.75'ten %12.25'e yükseltildi. 

Politika faizi %8 seviyesinde, koridorun alt bandı %7.25, üst bandı %9.25 seviyesinde tutuldu.

Son dönemdeki verilerin iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret ettiği belirtilerek  "İç talepte kısmi bir iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" ifadesi kullanıldı.

"ENFLASYON SEVİYELERİ FİYATLAMA DAVRANIŞINA RİSK OLUŞTURMAKTA"

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olduğu ifade edilerek "Yakın dönemde risk iştahında gözlenen artış maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir." dendi.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği vurgulandı.

Banka ayrıca "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir." ifadelerini kullandı.

Bu arada karar açıklanmadan önce 3.5937 seviyelerinden işlem gören Dolar/TL karar sonrası 3.5653'e kadar geriledi.