Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat Nisan ayında, küresel talepteki toparlanmanın etkisiyle, Mart ayında gördüğü iki yılın en yüksek seviyesine göre biraz azalmasına karşın, güçlü konumunu korudu.

Yuan bazında ihracatNisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.3 yükseldi. İthalat ise yüzde 18.6'lık birçıkış gerçekleştirdi. Bunun sonucu dış ticaret fazlası 262.3 yuan (38 milyar dolar) seviyesinde gerçekleştirdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 16.8 ve ithalatın yüzde 29.3 artması bekleniyordu.

Çin'de ihracat görünümü, küresel taleptekitoparlanmanın etkisiyle, dünyanın en büyük ticaretortağı ile ticaret savaşı tehdidinin azalması ile birlikte iyileşti. Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıl için küresel büyüme tahminini artırdı ve bu durum dış talep için görünümü daha parlak hale getiriyor.

Hong Kong'da Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA ekonomisti Xia Le, "İhracatta çift haneli büyüme güçlü küresel talebi işaret ediyor," dedi ve "Çin'in finansal borç azaltma henüz başladı ve iç ekonomi üzrinde baskı oluşturacak. İlk ithalat bu trendi yansıtacak" şeklinde görüş bildirdi.

Yuan bazında ihracat yılın ilk dört ayında yüzde 14.7 artaraken, ithalat yüzde 27.8 tırmandı.

Dolar bazında ihracat söz konusu dönemde yüzde 8.0, ithalat yüzde 11.9 arttı. Beklenti bu verilerin sırasıyla yüzde 11.3 ve yüzde 18.0 artması bekleniyordu.