Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Gümrükler yol geçen hanı değil
-
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Gümrük müdürleri işlemler ve hizmetlerde gerektiğinde inisiyatif almalı ve çözüm odaklı davranmalı" dedi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, gümrük müdürlerinin işlemler ve hizmetlerde gerektiğinde inisiyati̇f almaları gerektiğini belirterek, "Gümrükler yol geçen hanı değildir. Vatandaşı mağdur etmeyin ama güvenlikten asla taviz vermeyin." dedi.
Tüfenkci, TOBB Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "3. Gümrük Müdürleri̇ Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana güçlü ihracat artışı ile dış ticaretini geliştirdiğini ifade etti.
İhracatın, 2016 sonu itibarıyla 142,5 milyar dolara, ithalatın ise 198,6 milyar dolara yükseldiğini anımsatan Tüfenkci, böylece, 2002’de 100 milyar doların altında gerçekleşen dış ticaret hacminin 341 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.
Tüfenkci, geliştirilen gümrük hizmetleri ile ticaretin daha kolay ve güvenli yapılması için çalıştıklarını vurgulayarak, "2023, 2053, 2071 hedefleri için daha çok çalışmamız, daha etkin yönetim metodlarını uygulamamız, daha yenilikçi yaklaşımları ortaya koymamız gerekiyor." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin geçen yıl "Küresel Ticaretin Kolaylaştırılması Endeksi"nde 136 ülke arasında 59. sırada yer aldığını hatırlatan Tüfenkci, "Rapora göre, en iyi performansı 2014'e göre 2 sıra yükseldiğimiz ve 45. sırada yer aldığımız sınır yönetimi, sınır idaresinin etkinliği ve şeffaflığı alanında sergilediğimizi görüyoruz. Ülkemizde ihracat işlemlerinin tamamlanması için gereken süre 16 saat, ithalat için 41 saat olarak ölçülmüştür. İhracat işlemlerinin tamamlanması için gereken süre sıralamasında ülkemiz 136 ülke arasında 38'inci, ithalat kısmında 63'üncü sırada bulunmaktadır." diye konuştu.
Tüfenkci, işlem sürelerinin azaltılmasının ticaret hacmi üzerinde önemli etkisi olacağını belirterek, ithalatta sürenin yüzde 10 azaltılmasının ticareti yüzde 6,3, belge sayısının yüzde 10 azaltılmasının ise ticareti yüzde 11 artıracağı yönünde çalışmalar olduğunu aktardı.
"Kurallar dayatmak yerine hayatı kolaylaştırmalıyız"
Türkiye'nin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütünün "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması"nın şubatta yürürlüğe girdiğini anımsatan Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Anlaşmanın tam manasıyla uygulamaya girmesiyle üye ülkelerin toplam ticaret maliyetlerinde ortalama yüzde 14,3'lük bir düşüş beklenmektedir. Bundan en büyük faydayı ise gelişmekte olan ülkelerin elde edeceği öngörülmektedir. Anlaşmanın ithalatta gereken sürenin 1,5 gün, ihracatta gereken sürenin ise neredeyse 2 gün kısalmasını sağlaması beklenmektedir. Tam manasıyla uygulanmasıyla, gelişmekte olan ülkelerin ihraç ettiği yeni ürün sayısının yüzde 20 artması öngörülmektedir. Anlaşmanın küresel ticarete yılda 1 trilyon dolarlık katkı sağlaması bekleniyor."
Kurallar dayatmak yerine, halka hizmet yolunda hayatı kolaylaştırıcı adımlar atmayı esas aldıklarını ifade eden Tüfenkci, "Reform ve icraatlarımız insan odaklı bir anlayışla, yatırım, istihdam ve üretimi önceleyen, refahın daha adil paylaşımını öngören bir Türkiye hedefine hizmet edecektir." dedi.
Tüfenkci, bakanlığın gümrük müdürlerinden beklentilerine de değinerek, işlemler sırasında yaşanan sorunları, bunlar karşısında alınabilecek önlemleri anlattı. Gümrük müdürlerinin işlemler ve hizmetlerde gerektiğinde inisiyati̇f almaları ve çözüm odaklı davranmaları gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, "Vatandaşı dinlemenizi ve empati yapmanızı istiyorum. İnsan ve çözüm odaklı çalışın, kapılarınızı daima açık tutun. Gümrükler yolgeçen hanı değildir. Vatandaşı mağdur etmeyin ama güvenlikten asla taviz vermeyin." değerlendirmesinde bulundu.
AA