Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:50'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, petroldeki rallinin ham petrol fiyatlarını New York'ta varil başına 48 doların üzerine çıkarması ile birlikte, öğleden sonra kayıpların azalmasına rağmen düştü. ABD Hazine tahvilleri, durgun kar rakamlarının Amerikalı tüketicilerin gücüne ilişkin yeni şüpheleri ortaya çıkarmasının etkisiyle yükselirken, altın değer kazandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), sağlık bakım ve tüketici sektörü hisselerindeki yükselişin etkisiyle, kayıplarının yarısından fazlasını geri aldı. Perakende sektörü hisseleri, Macy's Inc. ve Kohl Corp.'un hayalkırıklığı yaratan finansal sonuçlarıın ABD'de tüketicilerin harcama yapmaktan kaçındığı yolundaki endişeleri artırması sonucu baskı altında kalmaya devam etti. Kanada hisse senetleri, Moody's Investors Service'in konut sorunlarına bağlı olarak 6 Kanada bankasının notunu düşürmesinin ardından değer kaybetti. Stoxx Europe 600 Endeksi, Avrupa Komisyonu'nun büyüme tahminlerini yükseltmesine karşın düştü. Petrol yükselerek 48 doların üzerine çıktı.

Büyük perakende mağazalarının zayıf satışları, ABD ekonomisinin en büyük parçası olan tüketici sektörünün büyüme oranlarını yükseltmeye yetecek hızda canlanmadığı endişelerini güçlendirdi. Yatırımcılar Cuma günü açıklanacak olan ABD perakende satışlar verisine de bakacak. Aynı zamanda, siyasi sorunlar, Başkan Donald Trump'ın FBI direktörünü ansızın kaba bir şekilde görevden almasının ardından iki gündür Washington'da etkili oluyor. Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitme olasılığının artması ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşviği azaltmasının konuşulması ile birlikte, faizlerin izleyeceği yol,piyasaların dikkatleriniüzerine çekmeye devam edecek.

Piyasalrın izleyeceği önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü Nisan ayı tüketici fiyatları verileri açıklanacak.

*Cuma günü açıklanacak olan Mart ayı sanayi üretimi verisi, Euro Bölgesi GSYH büyüme rakamının ilk açıklamasına bir revizyon getirebilir. Almanya'nın ilk çeyrek geçici büyüme rakamları da Cuma günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.1 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 15:00'te 2,393.37 puana indi.

*Kanada'da S&P/TSX Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi ve düşüşe banka kağıtları öncülük etti.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.2 yükselerek Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından yüzde 0.6 geriledi.

Para Birimleri

*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.0872 seviyesinde kalırken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Sterlin yüzde 0.6 düştü.

*Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları yüzde 1.5 düşerek 68.35 ABD senti seviyesine indi. Yeni Zelanda Merkez Bankası bugünkü toplantısında gösterge faizi değiştirmedi ve enflasyonun yavaşlayacağı bekentisi ile faizin uzun süre bu seviyede kalacağı tahmininde bulundu.

*Kanada doları, Moody's Investors Service'in 6 Kanada bankasının notunu düşürmesinin ardından yüzde 0.2 geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, son üç günde yükseldikten sonra ikibaz puan düşerek yüzde 2.40'aindi.

*Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.43'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), Çarşamba günü yüzde 3'ün üzerinde yükselmesinin ardından yüzde 1.5 daha tırmanarak varil başına 48.05 doalra çıktı.

*Altın vadeli kontratları, Ekim ayından bu yana en uzun düşüş serisinin ardından yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,225.60 dolara ulaştı.

(22:50'de güncellendi)