Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri tarafından gerçekleştirilen son politika toplantısından gelecek detayların, Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi ihtimalinin yüksek seyrini koruması bekleniyor.

2 – 3 Mayıs tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına federal fonlama faizinin değiştirilmeyerek yüzde 0.75 – yüzde 1 aralığında bırakılması yönünde karar verilmişti. Söz konusu toplantıya ilişkin tutanaklar bugün TSİ 21:00'de yayınlanacak.

New York'ta Berenberg Capital Markets ABD ve Asya baş ekonomisti Mickey Levy, “2 Mayıs'a kadar tüketici ve işletme güvenine ilişkin rakamlar çok yükselti. Tutanaklar Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gideceğini onaylayacaktır – ya da insanlar tutanaklardan bunu anlayacak” dedi.

Levy ve diğer ekonomistler, yetkililerin 4.5 trilyon dolarlık Fed bilançosunu ne zaman ve nasıl küçültmeye niyetli olduğuna ilişkin tutanaklarda güçlü bir işaret bulunmasını beklemiyorlar. Buna karşın konuya dair tartışmaların önemli ipuçları bulundurabileceği yönünde bir miktar beklenti de mevcut.

Fed yetkililerinin yol haritasına göre, -Mart faiz artırımı dahil- bu yıl üç kez faiz artırımına gidilecek. Aynı zamanda yetkililer, -işletme ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini artıracak diğer bir adım- 2017 yılı sona ermeden bilanço küçültmeye başlamayı istediklerinin sinyalini verdiler. Buna karşın yatırımcılar, Fed'in bu kadar agresif bir planı uygulayıp uygulayamayacağı konusunda şüphe duymaya başladı ve FOMC'nin bocaladığına yönelik sinyaller arıyor.