Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Hisarcıklıoğlu: Maliye'den yüz milyarlarca alacağımız var

Hisarcıklıoğlu: Maliye'den yüz milyarlarca alacağımız var

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak Maliye'den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV'sini peşinen ödüyoruz" dedi

Giriş: 24 Mayıs 2017, Çarşamba 14:09
Güncelleme: 24 Mayıs 2017, Çarşamba 14:33

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Sağ olsun, Maliye Bakanı'mız bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattı. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz." dedi.

TOBB’un 73. Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı bakanlar ve milletvekillerinin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde (ETÜ) gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasına, annesi vefat eden Genel Kurul Başkanı Abdullah Özdemir’e baş sağlığı dileklerini ileterek başlayan Hisarcıklıoğlu, THY Avrupa Ligi şampiyonu olan Fenerbahçe Basketbol Takımı'nı da başarısından dolayı tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine her zaman destek verdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Erdoğan'ı, AK Parti Genel Başkanlığına yeniden getirilmesi dolayısıyla da kutladı.

Hisarcıklıoğlu, küresel ekonominin hala kriz öncesi seviyesine dönemediğini belirterek, “Üstelik giderek büyüyen korumacılık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yeni yönetim, Avrupa’daki seçimlerde yükselen popülizm; korumacılık yanlısı politikaların artacağı sinyalini veriyor. Korumacılık, gelişmekte olan ülkelerin aleyhinedir ve küresel gelirin adil dağılmasını engeller.” diye konuştu.

Suriye’deki insani dramın yükünü de Türkiye’nin omuzladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sığınmacı sayısının 3 milyon 600 bini aştığını, bu rakamla da Türkiye’nin, dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülke konumuna geldiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı harekete geçen ilk meslek örgütünün TOBB olduğunu ifade ederek, bu girişimin milletin iradesi sayesinde bertaraf edildiğini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, "Darbe girişimi öncesindeki 7 ayda Türkiye’ye gelen küresel sermaye miktarı, 6,3 milyar dolar. Sonraki 7 ayda gelen yatırımsa bunun üzerinde, tam 7,1 milyar dolar. Yani çok şükür, milletçe hiçbir emeğimiz zayi olmadı. Yatırımcıların ve piyasaların güvenini yeniden kazandık. İşte bu, Türkiye’ye güvenin eseridir. Türkiye’nin geleceğine güvenin eseridir." değerlendirmelerinde bulundu.

İstihdam seferberliği kapsamında bu ay itibarıyla 1 milyondan fazla insanın istihdam edildiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, istihdam teşviklerinin 2018 yılında da devam ettirilmesini istedi.

TOBB Nefes Kredisi ile finansmanda inovasyon yaptıklarını ve bu sayede 27 bin KOBİ’nin adeta nefes aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, Taşınır Rehni Kanunu sayesinde de bu yılın ilk 4 ayında, 20 milyar liralık kredi kullanılabildiğine işaret etti. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesinin 250 milyar liraya çıkarıldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bu fondan geçen seneye kadar 36 bin firma yararlanırken, şu anda 254 bin firmaya 168 milyar liralık kredi sağlandığını, bunun da büyümeye en az 1 puan ilave katkı anlamına geldiğini söyledi.

- "Üretim Reform Paketiyle sanayicinin yükü azalacak"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, karekodlu çekin zorunlu hale getirilmesiyle de bu yılın ilk 4 ayındaki karşılıksız çek adedinin yüzde 27 azaldığını belirtti.

Ekonomiye yönelik diğer tedbir ve teşvikleri de sıralayan Hisarcıklıoğlu, “Yıllardır şikayet ederdik. ‘Fındığı biz üretiyoruz, fiyatını yabancılar belirliyor’ derdik. Şimdi lisanslı depoculuk sisteminin temeli olan Ürün İhtisas Borsası kuruldu. Tarımda 50 yıllık hayalimiz gerçek oldu. Odaların tek durak ofise dönüşmesiyle, şirket kuruluşunda hem bürokrasi azaldı hem de maliyet düştü. Öte yandan Meclis gündemindeki Üretim Reform Paketi'yle sanayicinin üzerindeki enerji maliyeti, emlak vergisi yükü azalacak, OSB’lerin yapısı da güçlendirilmiş olacak.” açıklamalarında bulundu.

Mevzuat nedeniyle oluşan engelleri hatırlatan Hisarcıklıoğlu'nun buna ilişkin anlattığı fıkra salonda gülüşmelere neden oldu.

Hisarcıklıoğlu, yeşil pasaporta ilişkin düzenlemeye reel sektörün asli temsilcilerinin dahil edilmediğini ifade ederek, bu konunun yeniden ele alınmasını istedi.

KOBİ'lerin yüksek faiz oranları nedeniyle sorunlar yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Faiz oranları, rakibimiz olan ülkelerin çoğundan yüksek… Yüksek faize karşı savaşımızı aynı kararlılıkla sürdürmeliyiz. Bankalar rekor karlar açıklarken, bu faiz oranları reva mıdır?” diye konuştu.

İş mahkemelerinde görülen davalarda yüzde 99 oranda işverenlerin haksız çıktığını, bu alanda düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, iş uyuşmazlıklarında “zorunlu arabuluculuğun” da hayata geçirilmesini istedi. KDV sisteminde yaşadıkları sıkıntıları aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Özel sektör olarak Maliye’den yüz milyarlarca alacağımız var. Malımızı vadeli satıyoruz ama parasını almadığımız malın KDV’sini peşinen ödüyoruz. Biriken ve alamadığımız KDV yüzünden, kredi kullanmaya mecbur kalıp, banka kapılarında bekliyoruz. Sağ olsun, Maliye Bakanı'mız bu konuda kapsamlı bir çalışma başlattı. Bunun sonuçlanmasını bekliyoruz. Yine eski dönemlerden miras kalan bir yükümüz var: Peşin vergi. Geçmişte, enflasyon yüksekti, kamu maliyesi hep açık verirdi. Devlet vergiyi peşinen toplamak zorundaydı. Çok şükür sizinle bu sıkıntıların hepsi geride kaldı ama geçici vergi hala duruyor. Artık 90’ların bu kötü mirasını kaldıralım ve sizin liderliğinizde tarihe gömelim.”

Hisarcıklıoğlu, AB üyelik sürecinin özellikle 2002 yılından beri Türkiye’in iktisadi ve siyasi dönüşüm 
çabalarına ciddi katkı sağladığına işaret ederek, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir tercih olduğunu ve ortak çıkarlar temelinde devam etmesi gerektiğini vurguladı. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemize karşı çifte standart uygulanmamalı, başka aday ülkelerle eşit muameleye 
tabi tutulmalıyız. Haksız bir şekilde sürdürülen vize konusu da artık çözülmeli. Suriyeli sığınmacılarla ilgili Türkiye’ye verilen taahhütler yerine getirilmeli.” diye konuştu.

Aynı malları, aynı firmalarla, aynı pazarlara satarak, ihracatta bir üst lige çıkmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, reform ateşinin yeniden canlandırılması ve yeni büyüme hikayesinin tüm dünyaya gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

AA