Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Haziran ortasında gerçekleştireceği politika toplantısı yaklaşırken, yatırımcılar faiz artırımına gidilmesine yaklaşık yüzde 80 ihtimal veriyor.

Yetkililerin Mart faiz artırımının ardından bu yıl sona ermeden iki kez daha faiz artırımına gitmek istediklerini belirtmelerine karşın piyasanın Eylül ayı faiz artırımına verdiği ihtimal sadece yüzde 30 seviyesinde bulunuyor.

Bunun nedeni sadece henüz çok erken olması ve yatırımcıların sıkılaştırma sürecinde bugüne kadarki üç faiz artırımının nasıl gerçekleştiğini değerlendirmesi olabilir.

Aslına bakılacak olursa Fed'in 13 – 14 Haziran'da gerçekleştireceği Faederal Açık Piyasa Komites (FOMC) toplantısına giderken izlenen yol, sıkılaştırma sürecinin ilk faiz artırımı olan Aralık 2015 toplantısı öncesine çok benziyor.

İlk faiz artırımının iki hafta öncesinde yatırımcılar, üç ay sonra gidilebilecek bir başka faiz artırımı ihtimalini bugünküne benzer bir miktarda azaltmıştı. Yetkililer, Aralık 2015 toplantısında aksi yönde sinyal vermelerine karşın, küresel büyüme endişelerinin neden olduğu piyasa çalkantıları nedeniyle, Mart 2016'da faiz artırımına gitmemişti.

Yetkililer, daha sonrasında Aralık 2016'ya kadar faiz artırımına gidemediler. Yılın nasıl geçtiğine bakılacak olursa, yatırımcılar üç ay sonra bir kez daha faiz artırımına gidileceği konusunda Fed'e önemli ölçüde daha şüpheci yaklaştılar; Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi Mart'tan daha olası görünüyordu.

Bu düşünce yanlış çıktı. Fed'in neyin yaklaştığı hakkında iletişim kurarak ciddi sinyaller vermeyi beklemesi toplantıdan sadece iki hafta öncesine kadar sürdü. Yetkililer, kendilerini Haziran ve Eylül arasında aynı durumu tekrarlamak durumunda bulabilir. Bununla birlikte Aralık ve Mart ayı arasında yaptıkları için o kadar zor olmayacaktır.

New York'ta Renaissance Macro ABD ekonomisi birim yöneticisi Neil Dutta'ya göre yatırımcılar, ABD enflasyon rakamlarındaki son düşüşler ve Avrupa'da İngiltere ve Almanya'da siyasi sürprizler olası ihtimali nedeniyle Eylül toplantısına tedbirli yaklaşıyor olabilir.

FOMC'nin 2 – 3 Mayıs toplantısına ilişkin geçen hafta yayınlanan tutanaklar çoğu yetkilinin enflasyondaki yavaşlamayı geçici olarak gördüğünü gösterdi.

Dutta, “Eylül'e yaklaştıkçaihtimalle çok hızlı yükselebilir. Fed'in görünümü doğruysa, o zaman piyasanın kolayca fiyatladığını görebilirsiniz” dedi.

Bloomberg News