Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:05'de güncellendi)

ABD hisseleri, JPMorgan'ın işlem gelirlerindeki azalmanın banka hisselerini aşağı çekmesiyle birlikte, düştü. Dolar ve petrol gerilerken, tahviller yükseldi

S&P 500 Endeksi bir aylık kazancını, JPMorgan'ın gelir göstergesinin ikinci çeyreğin bu dilimine kadar yüzde 15 düştüğünü açıklamasının banka hisselerini düşürmesiyle, daralttı. Bankalar, ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin yüzde 2.20 seviyesine düşmesinden dolayı baskı altındalar. Bloomberg Dolar Endeksi geriledi. Sterlin, farklı seçim anketlerinin sonuçlarının birbiriyle çatışması sonucu düştü. Ham petrol, üretim kesintilerinin küresel arz fazlalığını yok etmekte başarılı olup olamayacağı tartışmalarıyla beraber, kayıplarını genişletti. 

Bankalar ABD hisse senetlerine, Trump yönetiminin regülasyonları gevşetme ve ekonomik büyümeyi artırmaya dair verdiği sözlerin dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyon beklentilerini canlandırırken, baskı yapmaya devam ediyor. Defansif hisseler ve teknoloji hisseleri piyasaları tüm zamanların zirvesine yakın bir seviyede tutmaya devam ediyor. 

Sterlin'deki dalgalanmalar, Avrupa'da bu yıl yapılacak başkanlık seçimleri serisinin getirdiği potansiyel risklerin hatırlatıcısı oluyor. Bunun yanı sıra, Atlantik'in her iki tarafında da önümüzdeki hafta gerçekleşecek önemli merkez bankası toplantılarıyla birlikte yatırımcıların odağı, hafta boyunca açıklanacak olan ve küresel ekonominin gücü ile faiz oranlarının gidişatı hakkında ipucu verecek ekonomik veriye dönmüş durumda. 

Euro bölgesi enflasyon verisi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin ekonomik toparlanmayı desteklemek adına gevşek para politikasına hala ihtiyaç duyulduğunu savunmasından iki gün sonra açıklandı. 

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, 13-14 Haziran'daki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının yaklaşması ile birlikte devam ediyor. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan Çarşamba günü New York'ta konuşacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi faiz artırımı için zemini güçlendirebilir.Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 180,000 artması bekleniyor.

*Brezilya Merkez Bankası, Çarşamba günkü politika toplantısında, ekonomistlere göre, yüzde 11.25 seviyesinde bulunan gösterge faizi 75 ila 100 baz puan düşürmesi bekleniyor.

*Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Çarşamba günü aylık arz rakamlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, 0.1 yükseldi

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 2:05'de 0.3 düşüp 2,406.83 seviyesine geldi ve bu ayki kazancını yüzde 1'e daralttı. Bankalar yüzde 1.3 değer kaybetti. 

Para Birimleri

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.2845 seviyesine indi. Euro yüzde 0.3 sıçradı. 

*Yen dolar karşısında, Salı günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek 110.85 seviyesinde kaldı. 

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısında seyrini gösteren Bloomberg Spot Endeksi, yüzde 0.1 düştü. 

Emtia

*Altın, Salı günkü yüzde 0.4'lük düşüşünün ardından yüzde 0.4'lük yükselişle ons başına 1,270.10 dolar seviyesine çıktı.

*Batı Teksas Petrolü (WTI), birt önceki seans gerçekleştirdiği yüzde 0.3'lük düşüşün ardından yüzde 2.6 daha düştü ve varil başına 48.39 dolara indi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, önceki seansta dört baz puan düştükten sonra bir baz puan daha düşerek yüzde 2.20'ye geriledi.

*İngiltere'de gösterge faizler, Salı günü 2 baz puanlık azalışın ardından 1 baz puan arttı. 

Asya

*Çin'de offshore yuan ülkenin kredi notunun beklenmedik bir şekilde düşürülmesinin ardından politika yapıcıların para birimini desteklediği spekülasyonuna bağlı olarak fonlama maliyetlerinin artmasıyla 4 ayın en büyük sıçramasını yaptı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 düştü ve Mayıs ayı kazançlarını yüzde 2.6'ya indirdi.

*Şangay Bileşik Endeksi, Çin'de beklentilerin üzerinde gelen fabrika verisiyle elde ettiği yüzde 1.1'lik kazançlardan sonra yüzde 0.2 daha yükseldi. 

(23:05'de güncellendi)