Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi ve Barış Enstitüsü, dünyadaki 163 ülkeyi güvenlik ve huzur açısından sıraladı. Toplumdaki güvenlik durumu, çatışmalar ve militarizasyon derecesine göre hazırlanan listede İzlanda 9 yıldır sahip olduğu birinciliği korurken, 6 yıldır savaşın devam ettiği Suriye yine son sırada yer aldı.

Suriye’de savaşın başladığı 2011’den bu yana dünya genelinde huzur seviyesi ilk defa arttı. Dünya genelinde huzur seviyesi yüzde 0.28 artarken, terör saldırılarında geçen yıla göre yaşanan düşüşün genel barış düzeyinde az da olsa bir artışa yol açtığı bildirildi.

TÜRKİYE KOLOMBİYA İLE AYNI SIRADA

Türkiye bu yıl bir sıra gerileyerek Kolombiya ile birlikte 146. sırada kaldı. Türkiye ayrıca dünyada terör saldırısı sonucu ölümlerin en fazla arttığı ülkeler arasında yer aldı.

ABD’de cinayet oranlarındaki yükseliş dikkat çekerken AB ülkeleri son dönemde yaşanan terör saldırılarına rağmen dünyanın en huzurlu bölgesi oldu. Araştırmada, Avrupa’da terör saldırılarının etkisiyle popülizmin yükseldiği, gelir eşitsizliğinin de ciddi oranda arttığı belirtildi. Dünyanın en huzursuz bölgeleri de Afrika ve Ortadoğu oldu.

Küresel Barış Endeksi 2017 raporundaki ilk 10 ülke sırasıyla şöyle: İzlanda, Yeni Zelanda, Portekiz, Avusturya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Kanada, İsviçre, İrlanda.

Son sıralarda ise uzun yıllardır çatışmaların sürdüğü Suriye, Afganistan, Irak, Güney Sudan ve Yemen var.

Haberturk.com