Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:45'te güncellendi)

Piyasalarda, Avrupa Merkez Bankası'nın politika toplantısı ve İngiltere'de giderek belirsizleşen seçimler gibi risk olaylarıyla dolu bu haftada temkin hakim. ABD hisseleri geriledi. Altın, yen ve Hazine tahvillerinin de içinde bulunduğu güvenli limanlar yükseldi. 

S&P 500 Endeksi, geçtiğimiz haftayı rekorla tamamlamasının ardından, ikinci gününde de düştü. Avrupa'da gösterge, en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Altın, yedi ayın en yüksek seviyesine yöneldi. Yen, Nisan ayından beri en güçlü seviyesine geldi. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar sekiz ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. Güney Afrika randı, ülke ekonomisinin 2009 yılından bu yana ilk defa resesyona girmesinin ardından geriledi. 

Perşembe günü gerçekleşecek 3 büyük olayla birlikte - Comey, AMB toplantısı ve İngiltere seçimleri - yatırımcıların risk almaktan kaçınması anlaşılabilir. Piyasalarda risk iştahının düşük olmasına, Orta Doğu'da enerji üreticisi ülkeler arasındaki diplomatik kriz ve Londra'daki terör saldırısı da katkıda bulunuyor.  

Rabobank'ta Londra merkezli para birimi stratejisti Piotry Matys, "Bu hafta piyasaların ana odak noktası, "Süper Perşembe" olacak" dedi ve "Esas olarak, bu kritik olaylardan en az birinin piyasalarda keskin hareketleri tetikleyerek Perşembe ve Cuma günleri volatiliteyi artırabileceği görüşündeyiz" diye konuştu.    

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika kararını açıklayacak. Başkan Mario Draghi karar sonrası basın toplantısı düzenleyecek. Bloomberg Intelligence, politika değişiklik beklemediklerini, ancak bankanın büyümeye yönelik "aşağı" risklere yönelik söylemini kaldırabileceğini ve zayıf enflasyon vurgusunu tekrarlayabileceğini kaydetti.

*Son birkaç haftada düzenlenen anketler, Perşembe günkü seçimde yarışın başa baş gidebileceğini ve Başbakan Theresa May'in çoğunluğu kaybetme olasılığının arttığını gösterdi.

*Comey'in konuşması, Trump'ın seçim kampanyasının Rus yetkililer ile ilişkisi konusundaki soruşturmanın yönetimin politika gündemini uygulama gücünü nasıl etkileyeceği konusunda işaretler verebilir.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi, yendeki güçlenmenin ardından yüzde 0.8 geriledi. Avusturalya'da S&P/ASX 200 Endeksi, gerçekleştirdiği yüzde 1.5'lik sert düşüşle iki ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü sergiledi ve Şubat'tan bu yana olan en düşük seviyesine indi. 

*Avusturalya doları, Avusturalya Merkez Bankası'nın faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi. 

Para Birimleri

*Yen, dolar karşısında Londra saatiyle 10:07'de yüzde 0.7 yükselerek 109.70'e çıktı ve 21 Nisan'dan bu yana olan en güçlü seviyesine geldi. 

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve Ekim ayından bu yana en düşük seviyesinden işlem gördü.

*Euro, fazla değişmeyerek 1.1254 dolarda kalırken sterlin, yüzde 0.2 güçlendi ve 1.2923 dolara çıktı.

*Meksika Peso'su, Pazartesi günü gerçekleştirdiği yüzde 1.8'lik sıçramanın ardından yüzde 0.2 geriledi. Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun partisi, Meksika'nın en büyük eyaletinde yapılan yerel seçimlerde önde gidiyordu. 

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4, FTSE 100 Endeksi ise yüzde 0.2 düştü. 

*S&P 500 endeks vadelileri, hisse senedi göstergesinin Pazartesi günü yüzde 0.1 düşmesinin ardından yüzde 0.1 geriledi. 

*Katar hisseleri, Pazartesi günü 2009'dan bu yana olan en büyük düşüşünün ardından dengeye kavuştu. Suudi Arabistan ve 3 diğer Arap ülkesi, Katar ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerini askıya aldı. 

Emtia

*Altın yüzde 0.7 tırmanarak ons başına 1,289.04 dolara çıktı ve üç gün üst üste yükselerek 18 Nisan'dan bu yana olan en yüksek seviyesine ulaştı. 

*Batı Teksas petrolü (WTI), daha önce gerçekleştirdiği yüzde 0.7'lik yükselişin ardından yüzde 1 kadar gerilemesinden sonra yüzde 0.2 daha geriledi ve varil başına 47.33 dolara indi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, önceki seansta iki baz puan yükseldikten sonra, üç baz puan düşerek yüzde 2.16'ya indi.

*Fransa'da 10 yıllıkların faizi üç baz puan düşerken, Almanya'dakilerin faizi iki baz puan düştü. 

(20:45'te güncellendi)