Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ocak ayında rekor yüksek seviyeye çıkmasının ardından Merkez Bankası'nın hamleleriyle kademeli olarak düşen, dün beklentiye yakın gelen enflasyon verisinin ardından 3.50'nin altını test eden Dolar/TL bugün 3.54 seviyelerinden işlem görüyor.

Yıl başından bugüne bakıldığında Türk Lirası ABD para birimi karşısında %0.44 ile en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri...Söz konusu dönemde en büyük düşüşü %1.43 ile Brezilya reali kaydederken reali %0.7 ile Arjantin pesosu ve %0.49 ile Hong Kong doları izliyor.

Meksika pesosu ise geçen yılki sert kayıplarını geri alarak bu yıl %12 civarında yükseldi ve gelişen para birimlerindeki yükselişe öncülük etti. Pesoyu Polonya zlotisi ve Çek korunası takip etti.



2016 yılını 3.5250 seviyelerinde kapatan, bu sene 11 Ocak'ta 3.9415 ile tarihi yüksek seviyeyi test eden kur Merkez Bankası'nın adımları ve GLP faizini yükseltmesinin etkisiyle 3.50'li seviyelere kadar geriledi.

Kimi uzmanlar kurda daha fazla düşüş için bir katalizöre gerek olacağını savunuyor. Öte yandan Katar krizi gibi jeopolitik riskler, Haziran ayındaki Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasına yönelik faiz kararları da kurun hareketi açısından önem teşkil ediyor.