Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Nisan ayında zirve yapan enflasyonun TCMB politika kararlarına ve TL üzerindeki etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonun iki ana belirleyicisi olan kur ve gıda enflasyonu tarafında kalıcı bir iyileşmenin görülmediğini belirten Erkan, önümüzdeki döneme bakıldığında TL'de yavaş yavaş doyum noktasına yaklaşıldığı görüntüsünün söz konusu olduğunu söyledi. Bu sebeple, Erkan, TL'de önümüzdeki aylarda ek değer kayıplarının  söz konusu olma ihtimali konusunda uyarıda bulundu ve bu durumun, çekirdek enflasyonda yıl sonuna doğru kademeli bir yükseliş getirebileceği öngörüsünde bulundu.  

Erkan, gıda enflasyonu tarafına bakıldığında, özellikle arzın devamlılığını sağlayacak ve piyasaki aracıların sayısını azaltacak yapısal değişikliklerin kısa dönem içerisinde çok gerçekleşebileceği öngörüsünde olmadığını ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın devam edeceği öngörüsünde olduğunu belirtti. 

Erkan, bunlar göz önünde bulundurulduğunda, yıl sonu enflasyonunun cari seviyeden biraz daha aşağıda olacağını, ancak tek haneye düşmesini öngörmediğini belirtti. Erkan, enflasyonun yıl sonunda yüzde 10 - 10.5 bandında gerçekleşmesini bekliyor. 





Enver Erkan, TCMB'nin önümüzdeki toplantısında, bu enflasyon verilere bakıldığında faizlere dokunmayacağı görüşünde olduğunu söyledi.