Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

haberturk.com’un Bloomberg’e dayanarak derlediği habere göre, Arap dünyasında yaşanan diplomatik krizin en ağır bedelini, Katar’ın devlete ait havayolu şirketi Qatar Airways ödeyecek. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından bölgede günlük 76 uçuşun iptal edileceği belirtiliyor. Bu uçuşların 52’sini tümüyle Katar hükümetine ait olan ve dünya çapında 40 bin çalışana sahip Katar Havayolları gerçekleştiriyor.

Katar’la diplomatik ilişkileri askıya alan ülkelerin havayolu şirketleri, bu ülkeye uçuşları durdurdu ve Katar uçaklarının hava sahalarını kullanmasını da yasakladı. Katar Havayolları da aynı şekilde diplomatik kriz yaşanan ülkelere uçuşları durdurduğunu açıkladı.

SADECE İRAN VE TÜRKİYE GÜZERGAHINI KULLANABİLECEK

Körfez’deki diğer ülkelerin hava sahalarını kapatması nedeniyle Katar Havayolları, sadece İran ve Türkiye güzergahını kullanabiliyor. 

Son olarak da Suudi Arabistan Havacılık Kurumu, Katar uçaklarının ülkedeki lisansını iptal etti. 

Havacılık analiz şirketi Frost & Sullivan’ın tahminlerine göre, Katar Havayolları gelirinin yüzde 30’unu kaybedebilir. Kriz nedeniyle Katar Havayolları’na ait uçaklar alternatif güzergahlar kullanmak zorunda kalacak ve uçuş masrafalrı artacak. Birçok transit yolcu Katar üzerinden yolculuk yapmayacak. Bu durum bölgede hava trafiğini ciddi anlamda etkileyecek.

Şirketin ilk aşamada havaalanından Dubai’ye minibüs seferlerini durdurması planlanıyor.

Haberturk.com