Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:13'te güncellendi)

Piyasalar, bu hafta gerçekleşecek önemli olayların getirdiği riskleri üstünden atmış gibi görünüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın şahin bir tutum takınma tehlikesi geri çekilerek hisseleri yukarı yönde destekledi. İspanya'da zor durumda olan Banco Popular Espanol SA satın alındı. 

Geleneksel güvenli liman varlıkları, dünkü sıçramalarının ardından, altın ve Hazine tahvillerinin aşağı yönde hareketi ve yenin fazla değişmemesiyle birlikte dengeye kavuştu. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın zayıf enerji fiyatları sebebiyle enflasyon görünümünü azaltmaya hazırlandığı haberinin ardından sert düştü. Avrupa'da Banco Santander SA'nın Banco Popular Espanol SA'yı 1 euro (1.12 dolar) karşılığında satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yükselişe geçen hisseler, yukarı yönde hız kazandı. Petrol, ABD'de benzin stoklarının normalde düştüğü bu zaman diliminde arttığını gösteren veriyle düştü. 

Piyasalardaki risk iştahı düşüklüğü geri çekildi, ancak traderlar hala Perşembe gününden önce büyük pozisyonlar almaktan kaçınıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı, İngiltere'deki genel seçimler ve eski FBI Başkanı James Comey'nin vereceği ifade Perşembe günü sonuçlanacak. Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde gideceği değişiklik, bankanın bir süre daha güvercin kalacağını işaret etti ve bu hafta piyasalarda gerçekleşebilecek bir şok ihtimalini azalttı. 

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hedge fonları ve varlık yöneticileri, yatırım fikirlerini sunmak üzere Hong Kong'da düzenlenecek Sohn Konferansı'na katılacak. Muddy Waters Capital'dan Carson Block, Hong Kong'da işlem gören bir hisse hakkında kısa bir görüş sunacağını kaydederken, Oasis Management'tan Seth Fischer ve Tybourne Capital Management'tan Eashwar Krishnan da konuşma yapacak.

*AMB Perşembe günü politika kararını açıklayacak. Başkan Mario Draghi karar sonrası basın toplantısı düzenlenecek.  Bloomberg Intelligence, politikada değişiklik beklemediklerini, ancak bankanın büyümeye yönelik "aşağı" riskler şeklindeki referansına yer vermeyebileceğini ve zayıf enflasyon görünümüne ilişkin görüşünü yineleyebileceğini belirtti.

*Son birkaç haftadır İngiliz seçmenlere yönelik düzenlenen anketler, Perşembe günkü seçimlerde başa baş bir yarışın olabileceğini ve Başbakan theresa May'in çoğunluğu kaybetme olasılığının arttığını gösteriyor.

*Comey'in ne düşündüğü konusunda fikri olan bir kaynağa göre, eski FBI Direktörü, Perşembe günkü konuşması ile, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesini kamuoyu önünde açıklayacak, ancak Başkan'ın 2016 yılındaki seçimde Rusya'nın rolüne ilişkin soruşturmayı durdurmasını istemesi konusunda fazla bir açıklama yapmayacak.

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, fazla değişmedi. Shangai Bileşik Endeksi, gerçekleştirdiği yüzde 1.2'lik sıçramayla bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 

*Avusturalya Doları, son çeyrekte gerçekleşen ekonomik büyümenin beklentileri karşılamasının ardından 2 Mayıs'tan bu yana olan en yüksek seviyesine tırmandı. 

Para Birimleri

*Euro, New York saatiyle 06:55'te yüzde 0.6 zayıfladı ve 1.1209 dolara indi. Sterlin, yüzde 0.1 düştü. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bir önceki seans sergilediği yüzde 0.4'lük düşüşle Ekim'den bu yanaki en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi. 

*Yen, dolar karşısında Salı günü gerçekleştirdiği yüzde 0.9'luk tırmanıştan sonra fazla değişmeyerek 109:41'de kaldı. 

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. Bankalar yüzde 1.1 kazandı. 

*S&P 500 vadelileri, S&P 500 Endeksi'nin Salı günü gerçekleştirdiği yüzde 0.3'lük düşüşün ardından yukarı yönde hareket etti. 

Emtia

*Altın, öncekis eansta yüzde 1.1 yükseldikten sonra yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,288.40 dolara indi.

*Batı Teksas petrolü (WTI), Salı günkü yüzde 1.7'lik yükselişin ardından yüzde 0.5 gerileyerek varil başına 47.96 dolara düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Salı günü dört baz puan düşmesinin ardından bir puandan az yükselerek yüzde 2.15'e çıktı.

*Fransa, Almanya ve İngiltere'de gösterge faizler bir önceki seans gerçekleştirdikleri en az 4 bp'lik düşüşün ardından fazla değişmedi. 

(15:13'te güncellendi)