Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay Bloomberght.com'a Süper Perşembe, Fed ve Dolar/TL beklentilerini anlattı. Uskuay yarınki yoğun gündemde FBI konusunun öne çıktığını belirterek şunları söyledi;

"FBI Eski Başkanı Comey'nin açıklamalarına göre Trump'ın azledilme süreci başlayabilir, soru cevap kısmındaki konuşması belirleyici olacak. Comey'nin ABD medyasında yer alan iddiaların aksine herhangi şekide Trump'ın soruşturmayı kapatmak notkasında telkinde bulunmadığını belirtmesi bekleniyor. Ancak buradan endişe duyulduğu gibi bir sonuç çıkmayabilir.

İkinci olarak Rusya'yla ilgili iddialar sorulacak. Eğer elde iddialar varsa soruşturma sürer ama Rusya'yla ilgili cevaplardan azil süreci zaten çıkmaz. Yani 2 noktada Trump rahat bir şekilde durumu atlatacaktır, bu da global piyasaları ve doları pozitif etkiler"..

AVRUPA MB NE YAPAR?

Uskuay yarınki Avrupa Merkez Bankası toplantısının ilk kez sıkılaştırmanın konuşulacağı ama karara bağlanmayacağı bir toplantı olacağını söyledi. Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının önemli olacağını belirten Uskuay, "Bundan sonra varlık alımının uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin belki metinde bir ifade olur, bu durum paritede etkili olsa da global piyasalarda etkisi olmaz" dedi.

İngiltere'de yapılacak seçimlerin yarınki 'en belirsiz' konu olduğunu ifade eden Uskuay "Anketlerde farklı sonuçlar çıkıyor, farklı sonuçlar farklı gelişmelere gebe. Seçim sonuçlarında Muhafazakarlar 20 fazla sandalye çıkartamadıkları takdirde İngiltere için kötü, AB için pozitif olacaktır. Seçimlerin sterlin üzerinde etkisi olabilir ama global piyasalar için sonuçlar pozitif olacaktır" dedi.  

Uskuay "Süper Perşembe' sonrasında piyasada risk iştahının artacağını kaydetti.



"MB MEVCUT DURUŞUNU KORUR"

Enflasyonda yıllık bazda artışın durduğunu, yaz döneminin rahat geçeceğini belirten Uskuay "Bu dönemde Merkez Bankası'nın global likiditeye bağlı olarak ekstra sıkılaşma yapması beklenmiyor. Fakat büyümeyi destekleyici adım olarak da ağırlı fonlamayı daha aşağıda belirleme beklentisi de var. Merkez Bankası'nın enflasyon düşse de mevcut sıkılaştırmayı koruyacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"ESAS ŞOK FED'İN FAİZ ARTIRMAMASI OLUR"

Uskuay gelecek hafta Fed'in faiz artırım bkelentisinin fiyatlarda olduğunu, piyasalar için esas şok'un faiz artırmaması olacağını kaydetti.

Faiz artırımının TL'yi negatif etkilemeyeceğini belirten stratejist "Tam tersi faiz artırma sürecinden vazgeçerse global piyasalarda birlikte TL de zayIflar. Fed'in 14 haziranda faiz artırma ihtimali %90 olarak görüklüyor ve fiyatlandı. Burada esas şok Fed'in faiz artırmaması olur.." dedi.

KATAR ETKİSİ..

Uskuay Katar krizinden global piyasaların çok fazla etkilenmediğini, Katar'da rejim ya da lider değişikliği olmadığı takdirde Türk piyasalarına etkisinin sınırlı olacağını sözlerine ekledi.