Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevine son verilen eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü James Comey, bugün Kongrede vereceği ifade, Trump ile arasındaki "gerginliğin" sebeplerini anlatacak.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, Comey'nin bugün komite önünde vereceği yazılı ifadeyi kamuoyu ile paylaştı.

Comey, Başkan Donald Trump'ın Şubat ayında kendisinden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında yürütülen soruşturmayı durdurmasını istediğini söyledi ve bu konuyu "boşvermesi" durumunda Flynn'ın yolunun açık olduğunu kaydettiğini ifade etti.

Trump, Rusya büyükelçisi ile bağlantısından dolayı görevden Flynn'ın "iyi bir adam" olduğunu söylemeye devam etti. Senato İstihbarat Komitesi'nde Perşembe günü yapacağı konuşma için hazırladığı metinde, Comey, sadece "O iyi bir adam" diye yanıt verdiğini, ancak Trump'a asla soruşturmayı durduracağını söylemediğini belirtti.

Comey ayrıca, Trump'ın kendisine, 27 OCak'ta Beyaz Saray'da başbaşa yedikleri akşam yemeğinde, "sadakata ihtiyacım var" dediğini de söyledi ve buluşmanın "bir çeşit patronaj ilişkisi yaratmak için" düzenlendiğini düşündüğünü belirtti.

Comey, "Başkan 'sadakata ihtiyacım var, sadakat bekliyorum' dedi" şeklinde konuştu ve "Bunun ardından meydana gelen tuhaf sessizlikte, kıpırdamadım, konuşmadaım veya yüz ifademi değiştirmedim. Sadece sessizlik içinde birbirimize baktık" dedi.

Comey, Kongre'de yapacağı konuşma için hazırladığı metinde, Trump tarafından 9 Mayıs'ta görevdeen alınmadan önce, Başkan ile temaslarının detaylarını anlattı. Comey, konuşmasını, geçen yılki seçim kampanyasına Rusya'nın olası müdahalesi ve bunların Trump ile olası bağlantılarını soruşturmak için görevlendirilen diğer bir eski FBI şefi Robert Mueller'e de sundu.

Comey, Ocak ayındaki akşam yemeğini kastederek, "Yemeğimizin sonuna doğru, Başkan benim görevime ilişkin konuya döndü ve kalmak istememden dolayı memnun olduğunu söyledi ve benim hakkımda Jim Mattis, Jef Sessions ve diğer birçok kişiden benim hakkımda çok iyişeyler duyduğunu sözlerine ekledi" şeklinde konuştu.

Trump'ı savunanlar ve karşıtlarının adaletin engellenmesine ilişkin olası işaretlere bakacağı kilit önemdeki kısımda, Comey, Flynn'ın Rusya soruşturmasında geniş bir referans olması çerçevesinde, Başkan'ın "boşvermesi" yönündeki talebi konusunda yorum yapmadığını kaydetti.