Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de aylardır gündemin bir numaralı maddesi olan Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili soruşturmada kilit isimlerden biri olan eski FBI Direktörü James Comey ifade verdi.

Soruşturmanın başında olan ancak Trump tarafından görevine son verilen eski FBI Direktörü James Comey, ABD Senatosu'daki ifadesi ABD medyası tarafından canlı yayınlandı.

Comey'nin, ifadesinde Trump ile aralarında Rusya soruşturmasıyla ilgili konuşmaları paylaşması bekleniyordu.

ABD SENATOSU'NDAKİ TARİHİ OTURUM BAŞLADI

ABD Senato'daki oturum Senato İstihbarat Komitesi'ndeki Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin konuşmalarıyla başladı.

Eski FBI Direktörü James Comey, yemin ettikten sonra ifadesine başladı.

Comey ifadesini tamamladıktan sonra Trump'ın avukatının bir açıklama yapacağı belirtildi.

Comey'nin ifadesinden satırbaşları:

"Trump yönetimi, organizayonun düzensizlik içinde olduğunu söyleyerek beni ve FBI'ı karalamayı tercih etti. Amerikan halkının bilmesini isterim ki, FBI dürüst, güçlüdür ve daima bağımsız olacaktır. Trump yönetimi benim ve FBI hakkında yalan söyledi.

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine dair şüphem yok. Hiçbir oyun değiştirilmediğine eminim.

Trump'ın Flynn hakkında bana söyledikleri oldukça rahatsız ediciydi. Ancak Trump'ın soruşturmayı engellediğini söylemek benim işim değil. Trump bana Rusya soruşturmasını durdurmamı söylemedi.

FBI, 2015 yazından beri  Rusya'nın siber saldırılarının farkındaydı. Seçim kampanyası döneminde yüzlerce, belki de binlerce ABD kurumu, Rusya'nın siber saldırısına uğradı.

"TRUMP'IN YALAN SÖYLEYEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜM"

Trump'ın 6 Ocak'ta yaptığımız görüşmeyle ilgili yalan söyleyebileceğini düşündüm. Bir gün kendimi savunmam gerekeceğini biliyordum. Önceki başkanlar Obama ve Bush ile olan görüşmelerimi kayıt altına alma ihtiyacı hissetmemiştim. Trump'la konuşmalarımızın kaydını tuttum. Sanırım 9 konuşmanın tamamının kaydını tuttum.

(Şubat ayında Oval Ofis'te gerçekleşen görüşmeyle ilgili) Başkan benimle yalnız konuşmak istedi. Adalet Bakanı kalacaktı ancak Trump ona teşekkür etti ve benimle yalnız kalmak istedi. Odada kalan son kişi Jared Kushner'di. Başkan onu da gönderdikten sonra, odada ikimiz yalnız kaldık. Başkan bana, Mike Flynn ile ilgili konuşmak istediğini söyledi. Flynn bir önceki gün istifa etmişti. Başkan, Flynn'in Ruslarla konuşarak yanlış bir şey yapmadığını ancak Başkan Yardımcısı'nı yanlış bilgilendirdiği için onu gönderdiğini söyledi. Flynn hakkında başka endişeleri olduğunu da söyledi. Problem hakkında uzun uzun yorumlar yaptı.

Ben FBI Direktörü iken Trump hakkında yürütülen bir soruşturma yoktu.

(Flynn hakkındaki Trump ile arasındaki konuşma) Başkan bana Flynn hakkındaki soruşturmayı düşürmemi doğrudan emretmedi. 'Umarım peşini bırakırsın' dedi. Seçtiği kelimeler buydu. Bu konuşma beni çok şaşırttı ve şok etti. Bu isteği bir emir olarak algıladım. Trump'ın isteğini hemen reddetmedim çünkü çok şaşırmıştım.

FBI, Adalet Bakanı Sessions'ın kendini Rusya soruşturmasından çekmesinin 'bazı sebepleri' olduğunu düşünüyor. Halka açık bir şekilde daha fazla şey söyleyemem.

"TRUMP İLE YAPTIĞIMIZ KONUŞMAYI BASINA SIZDIRDIM"

Trump ile yaptığımız konuşmayla ilgili tuttuğum notu basınla paylaşmasını bir arkadaşımdan istedim. Bunun soruşturmaya özel bir savcı atanmasına öncülük edebileceğini düşündüm. Görevden alınmış sade bir vatandaş olarak bunu yapmakta özgürdüm.

Trump'la Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddiasını hiç konuşmadım.

FBI ajanları Trump'ın Flynn hakkındaki talebini duysaydı bunun gerçekten dondurucu bir etkisi olurdu.

Trump'ın Rusya'yla gizlice anlaşıp anlaşmadığı konusunda halka açık bir bilgi vermeyeceğim."

Haberturk.com