Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere'nin siyasi geleceği, Başbakan Theresa May'in Perşembe günkü genel seçimde çoğunluğu kazanmayı başaramadığını işaret eden şok sandık çıkış anketinin ardından oldukça belirsiz bir döneme yöneldi.

Sterlin, BBC ve diğer yayın kuruluşlarının, May'in Muhafazakar Partisi'nin 650 sandalyeye sahip Avam Kamarası'nın sadece 314 sandalyesini kazanma yolunda olduğunu kaydetmesinin ardından Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine indi. May, yedi hafta önce erken seçim çağrısı yaptığında 330 sandalyeye sahipti ve parlamentoda çoğunluğu elde edebilmesi için 326 sandalyeye sahip olması gerekiyor.Ortak sandık çıkış anketine göre, Jeremy Corbyn'in İşçi Partisi 266 sandalya kazanacak. İşçi Partisi seçim öncesi 229 sandalyeye sahipti.

Bu gibi anketler genellikle güvenilir , ancak her iki tarafın da siyasi liderleri, bu sonuçlara henüz bu kadar erkenken güvenme konusunda temkinliler. 2015 yılındaki seçimin ardından açıklanan sandık çıkış anketi Muhafazakarların nihai zaferini eksik göstermişti.

Yatırımcılar şimdi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) yönünde sonucun çıktığı referandumun ardından henüz bir sene bile geçmeden diğer bir siyasi kargaşanın eşiğine geldiğini düşünüyor. Dikkatler ilk önce, Brexit müzakereleri öncesi konumunu güçlendirmek için erken seçime giden May'in geleceğine çevrilecek. Eğer sandık çıkış anketi doğru çıkarsa, May, istifa etmek ya da yeni bir hükümet kurma çabasına girme konusunda karar verecek. Seçim sonucu ayrıca, May'i İngiltere'nn AB'nin ortak pazarından da çıkmasını içeren Brexit vizyonunu gerçekleştirme gücü konusunda da şüpheler oluşturabilir.

Brexit görüşmelerinin 19 Haziran haftası başlaması planlanıyordu, ancak şimdi bu tarih muhtemelen ötelenecek.

Sterlin sandık çıkışı anketi sonrası yüzde 1.9 kadar düşerek 1.2709 dolara indi.

Böylelikle, sandık çıkış anketi sonuçlarına göre Birleşik Krallık'ta bir koalisyon veya azınlık hükümeti ihtimali belirmiş oluyor.

BBC, Sky ve ITV kanallarının ortaklaşa yayınladığı sandık çıkış anketine göre, ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) de seçimin kaybedenleri arasında. SNP'nin milletvekili sayısı 22 azalarak 34'e düşüyor.

Liberal Demokrat Parti ise milletvekili sayısını 6 artırarak 14'e çıkarıyor.

Aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ankete göre milletvekili çıkaramıyor.

Yaklaşık 47 milyon seçmenin bulunduğu ülkedeki kesin seçim sonucunun sabaha karşı belli olması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ta oy verme işlemi sona erdi

Birleşik Krallık'ta parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasını ve yeni hükümeti belirlemek için yapılan erken genel seçimde oy verme işlemi sona erdi.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta yaklaşık 47 milyon seçmen, yerel saatle 07.00'den 22.00'ye kadar oy kullandı. Sonuçların, bu sabaha karşı netleşmesi bekleniyor.

Genel seçimle ilgili yapılan son kamuoyu yoklamaları, Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Partiyi yüzde 43'te, Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisini ise yüzde 37,2 oy oranında gösteriyordu. May liderliğindeki iktidar partisinin, az farkla da olsa tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişeceği tahmin ediliyor.

Başbakan Theresa May'in 18 Nisan'da açıkladığı erken seçim kararıyla girilen seçim yarışında, 68 siyasi parti yer aldı. Parlamentodaki 650 milletvekilliği için 191'i bağımsız toplam 3 bin 304 aday yarıştı.

Bloomberg News ve AA