Şimşek: Türkiye'yi tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturtabiliriz
-
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Pazartesi günü açıklanan büyüme verisine ilişkin "Türkiye'yi tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturtabiliriz" dedi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümesine ilişkin, "Kısa vadede büyümedeki bu yükseliş kısmen aldığımız tedbirlerle, kısmen dış konjonktürle ilişkilidir. Bence en önemli husus şu, tekrar piyasada güven var. Reformlarla bunu pekiştireceğiz. İnşallah Türkiye tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturacak." dedi.
Şimşek, NTV'de katıldığı programda bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Büyümede beklenenden daha iyi performans kaydedildiğini belirten Şimşek, yüzde 5'lik büyümenin, 2,8 puanının yurt içi talepten, 2,2 puanının net ihracattan geldiğini söyledi.
Sadece yüksek değil, dengeli bir büyümenin de söz konusu olduğunu bildiren Şimşek, ilk çeyreğe ilişkin beklentilerin yüzde 5'in çok altında olduğunu, ikinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığının görüldüğünü belirtti.
İmalat sanayi kapasite kullanım endeksinin mayısta yüzde 78,9 ile küresel kriz sonrasından, satın alma yöneticileri endeksinin ise 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığına işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:
"Hangi göstergeye bakarsanız bakın, yılın ikinci çeyreğinde büyümenin daha da güçlendiğini, daha da hızlandığını hissediyorsunuz, o izlenimi elde ediyorsunuz. Burada esas soru sürdürülebilirlik konusu. Bizim yatırım seferberliğimiz, inanıyorum ki daha güçlü bir şekilde kendisi hissettirecek. İstihdamda güçlü bir toparlanma var, bu daha da devam edecek. Kredi artışı kısmen Kredi Garanti Fonu ( KGF) ile ilişkili, tabii bu seviyede, bu hızda devam etmeyebilir. En önemli hususlardan bir tanesi bizim en önemli ticaret ortağımız Avrupa Birliği, Avro Bölgesi. Burada güçlü bir toparlanma yaşanıyor ve bu toparlanma bu sene daha da hızlanacak. Çünkü parasal genişleme devam ediyor ve yine avronun daha rekabetçi konumu da destekleyici."
Şimşek, büyük resme bakıldığında dış talebin destekleyici olmaya devam edeceğini düşündüklerini dile getirerek, içeride de belirsizliklerin azaldığını belirtti.
"Ekonomideki çıkışı sürdürebilir kılmak için reform gerekiyor"
Hükümetin, istihdam, ihracat ve yatırım seferberlikleri başlattığını hatırlatan Şimşek, doğru politika tepkisinin verildiğini, şimdi de bunun sonuçlarının alındığını söyledi.
Şimşek, "Türkiye ekonomisi tekrar, çok keskin bir şekilde çıkışa geçti. Bunu sürdürebilir kılmak, reform gerekiyor. Zaten bizim de üzerinde şu anda odaklandığımız husus da reform." dedi.
Türkiye'nin tekrar çok kritik reform döneminin arifesinde olduğunu ifade eden Şimşek, geçen sene birçok reform yapıldığını, ancak bunun devamlılık gerektirdiğini söyledi.
Şimşek, "Kısa vadede büyümedeki bu yükseliş kısmen aldığımız tedbirlerle, kısmen dış konjonktürle ilişkilidir. Bence en önemli husus şu, tekrar piyasada güven var. Reformlarla bunu pekiştireceğiz. İnşallah Türkiye tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturacak." değerlendirmesinde bulundu.
"Büyüme, hedefimizin üstüne çıkabilir"
Uluslararası kuruluşlarının büyüme beklentilerini sürekli güncellediğinin hatırlatılarak, ekonomi yönetiminin gelecek yıla ilişkin yüzde 4,4 büyüme hedefini güncelleyip güncellemeyeceğine dönük soru üzerine Şimşek, uluslararası kuruluşların çok uzun zamandır yüzde 2,5-3,5 aralığında tahminler ürettiğini söyledi.
Bu kuruluşların Türkiye'nin yakın dönemde yaşadığı sıkıntıların devam edeceği varsayımla hareket ettiklerini anlatan Şimşek, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.
Şimşek, yakın dönem yaşanan zorlukların geçici olduğuna dikkati çekerek, Türkiye ekonomisinin büyük bir direnç gösterdiğini vurguladı.
Gerek milletin, gerekse reel sektörün birçok stres testinden başarıyla çıktığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:
"Şimdi ben inanıyorum ki onlar (uluslararası kuruluşlar) da bizi yakalayamaya başlayacaklar. Bizim hedefimiz oldukça iddialı görülüyordu, şimdi oldukça gerçekçi olduğu ortaya çıktı. Biz her sene olduğu gibi Orta Vadeli Program ( OVP) çalışmaları çerçevesinde o rakamları muhtemelen şu veya bu şekilde o zaman değerlendirir, revize ederiz. Biz tabii sık sık piyasa kadar rakamlarımızı değiştirmiyoruz. Biz genelde bir rakam koyuyoruz daha sonra tekrar OVP çalışmaları çerçevesinde gözden geçiriyoruz. O gözden geçirmelerin muhtemelen, bu yaz aylarında çalışması yapılır, eylül ekimde de paylaşılır. Şu an itibarıyla gerek ilk çeyrek büyümesi, gerek ikinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler büyümenin bizim hedefimizin üstünde kalabileceğine işaret ediyor ama mutlak bir rakam vermek için erken. Daha çok orta vadede yapacağımız reformlarla Türkiye'yi tekrar yüzde 5 ve üzeri büyüme patikasına oturtabiliriz. Dolayısıyla orada reform hususu önemli."
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun mutlaka tek haneye çekileceğini belirterek, hedeflerinin reformlarla, sağlıklı para ve maliye politikalarıyla bunu daha da aşağıya, düşük tek haneye çekmek olduğu bildirdi.
AA