İstanbul'da da hissedilen deprem meydana geldi
6.2 büyüklüğündeki depremin ardından 4.9 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha kaydedildi
Ege Denizi'nde 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Karaburun'un 23 kilometre açığı olan depremin yerin 10 km derinliğinde saat 15.28'de gerçekleştiği belirtildi. Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ ve Bursa'da da hissedildi.
15.28'de gerçekleşen depremin ardından en büyüğü 4.9 olan 8 artçı sarsıntı daha kaydedildi.
AZİZ KOCAOĞLU: TEYAKKUZ HALİNDEYİZ
Habertürk TV'ye konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Şu anda İzmir'de bize gelen bir can ve mal kaybı söz konusu değil. En yakın yerimiz Karaburun etkilenecek olan orada da herhangi bir can ve mal kaybı söz konusu değil. Bütün ekiplerimizle beraber tayakkuz halindeyiz, durumu izliyoruz. Umuyorum can ve mal kaybı olmadan bu felaketi atlatmış oluruz" dedi.
İzmir Valisi Erol Ayyıldız yaptığı açıklamada, "Kentte can kaybı ya da yaralı yok" açıklamasında bulundu. Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır depreme ilişkin, "Şu ana kadar olumsuz bir haber yok" dedi. Karaburun Kaymakamı da depremde can kaybı olmadığını belirtti.
BAŞKA DEPREMLERİ TETİKLER Mİ?
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Öncelikle ülkemiz bir deprem bölgesi, ikişer üçer yıl arayla bu tür 6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye'de olması normal. Bu Karaburun açıklarında denizde olan bir deprem. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'da gerekse Atina'da hissedildi. İvmesi de önemli. Karaburun'dan kıyıdan ne kadar uzak olması da önemli. Çünkü bütün bunlar hasarı belirleyen faktörler. 6.5 büyüklüğündeki depremlerin artçıları bir yıl sürer. 5.3'e kadar artçı depremler olabilir. Bir yıl içinde sayıları ve şiddeti azalır. Vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri gerekiyor. Bu deprem tsunami üretecek bir büyüklükteki deprem değil. Marmaris Köyceğiz açıklarındaki depremler tsunamiyi tetikleyen depremlerdir. Bir tsunami korkusu olmaması gerekir. Bu deprem ancak civarındaki fayları tetikleyebilir. Başka büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi gerekir" dedi.
"EGE'NİN KLASİK DEPREMLERİNDENDİR"
Deprem uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: Düşey bir hareketi ifade ediyor. Ege'nin klasik depremlerindendir bu düşey hareket.
"1-2 AY BOYUNCA, 5.3 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR ARTÇILAR MEYDANA GELEBİLİR"
Habertürk TV'de Ege Denizi'ndeki depremi değerlendiren Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr. Ali Pınar, "1-2 ay boyunca artçı sarsıntılar devam edebilir. Deprem, 6.3 büyüklüğünde olduğuna göre, 1 birim düşüğünde depremler meydana gelebilir. 5.3 büyüklüğündeki depremler gibi." dedi. Pınar, 6.3'lük depremin ardından, meydanda gelebilecek artçı sarsıntılarda, hasar görmüş binalara girilmemesi konusunda uyardı.
Reuters'ın geçtiği bilgilere göre Midilli'deki bazı binalarda hasar meydana geldi.
AFAD: CAN VE MAL KAYBINA YÖNELİK İHBAR ULAŞMADI
AFAD'dan yapılan son açıklamada "İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır" denildi.
Haberturk.com