Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu haftanın devamında piyasalara önce Fed, sonra TCMB'nin kararı damga vuracak. ABD Merkez Bankası'nın bu hafta 25 baz puan faiz artışı yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Janet Yellen'in karar sonrası vereceği mesajlar ve enflasyon değerlendirmeleri yakından takip edilecek.

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci yolladığı bir notta; Fed'in faizlerde 25 baz puan artırıma gitmesinin beklendiğini ancak üyelerin gelecek döneme ilişkin faiz tahminleri ve Yellen'in basın toplantısının da önemli olacağını bildirdi.

Keresteci "Kararın bu yönde gelmesi bekleniyor olmakla birlikte mali piyasalarda bir miktar hareketliliğe yol açması kaçınılmaz gibi. ABD Doları'nın değer kazanması suretinde... FED üyelerinin önümüzdeki döneme ilişkin faiz tahminleri ile Başkan Yellen'in basın toplantısı da mali piyasalar üzerinde en az faiz kararı kadar belirleyici olabilir" dedi.

"BİRDEN FAZLA ARTIŞ HEDEFİ PİYASAYA OLUMSUZ YANSIR"

Keresteci Fed'in yılın geri kalan bölümünde bir adımdan daha fazla faiz artırımı hedeflerse ve/veya Başkan Yellen'in bilanço küçültülmesi ile ilgili somut bir plan sunarsa mali piyasaya yansımasının olumsuz olacağını, risk iştahının azalacağını kaydetti.

"Aksi durumda, faiz artırım tahminlerinde bir önceki toplantıya oranla, bir miktar dahi olsa, düşüş gerçekleşmesi ve/veya Başkan Yellen'in güvercinvari bir duruş sergilemesi mali piyasalarda olumlu bir yansımaya neden olur, küresel risk iştahı mevcut olumlu görünümünü sürdürür" ifadesini kullandı.



"MERKEZ DURUŞUNU KORUR"

Keresteci Fed'in bu ay faiz artırma ihtimalinin TCMB'yi aksiyona sevketmeyeceğini öngörerek "Zira bu yönde bir adımın piyasalarda büyük bir karşılık bulmayacağı tahmin ediliyor. Aksi durumda, FED'in faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi TCMB'nin faizlerde bir miktar da olsa indirim yapmasını gündeme getirebilir.

Gerçi TCMB'nin mevcut para politikası dizaynında ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini istediği zaman aşağı çekme imkanı da var. Hatta, aylık bazda %15 seviyesine ulaşan TL mevduat faizlerinde gevşeme sağlamak için bu yönde bir adım atmasını da gerekli görüyoruz. Ancak, FED'in faiz artıracağını tahmin ettiğimiz bu haftaki toplantısının ardından TCMB'nin mevcut duruşunu aynen koruyacağı kanaatindeyiz" değerlendirmesine yer verdi.

Fed'in faiz kararı Çarşamba saat 21.00'de, TCMB kararı ise Perşembe günü saat 14:00'te açıklanacak.