KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, tam olarak nasıl sona ereceğini bilmeksizin, bilanço tablosunu küçültme sürecine başlamaya hazırlanıyor. 

Gelecek yıl Fed başkanlığına yeni bir ismin gelmesi durumunda, ortam yatırımcılar için rahatsız edici olabilir ve Fed, elinde tuttuğu tahvilleri azaltma yönünde daha istekli davranmayı tercih edebilir.

Politika yapıcıları, Fed'in 4.5 trilyon dolar değerindeki bilanço tablosunu, 2017 yılının ilerleyen vakitlerinde başlamak kaydıyla, önümüzdeki yıllarda küçültme sürecine girebileceklerini kaydetti. Birkaç Fed yetkilisi, bilanço tablosu küçültülmeye başlandıktan sonrasına kadar bu küçültmenin miktarına ilişkin yorumlarını erteleyeceklerini öne sürdü.

Fed Guvernörü Jerome Powell, Economic Club New York'a 1 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Uzun vadeye ilişkin bir karar henüz vermiş değiliz ve normalizasyon süreci başlamadan önce herhangi bir karar almayacağız" ifadesini kullandı.

Bilançosunda 2.5 trilyon dolar değerinde Hazine tahvili ve 1.8 trilyon değerinde mortgage destekli tahvil barındıran Fed, bu stoklarını azaltma stratejisini 13-14 Haziran'da düzenleyeceği toplantıda görüşecek. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu toplantısında, yılın ikinci faiz artışına gitmesi büyük ölçüde bekleniyor.     





 


Advertisement