Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Genel kanının aksineymiş gibi görünebilir ama Fed'in ABD ekonomisine ilişkin iyimser perspektifi 10 yıl vadelilerin faizlerini büyük bir ihtimalle daha da aşağı çekecek.

-Janet Yellen için sorun olan verilerin ortada olması ve hepimizin görebilmesi: Az miktardaki enflasyonist baskılar şimdi hızlıca uzaklaşıyor. Komitenin projeksiyonlarının sürekli aşırı iyimser olması durumunu değerlendirmemekle, kendi güvenilirliklerinin altını oyuyorlar.

-Fed yedi yıldır “doğru” olmadı. Bu durum modellerinin çalışmadığını işaret ediyor. Kendi komitesinin bir kısmı bile geçerliliğini sorgularken ve geçen yıllarda işe yaradığını kanıtlayan bir sinyal olmamasına karşın Yellen, hala Phillips eğrisini işaret ediyor.

-Düşük enflasyonun nedeni olarak geçici unsurlara -örneğin cep telefonları faturalarındaki düşüş gibi- değiniliyor fakat bu unsurların sık sık arkasında olan teknolojik inovasyonun geçici bir olgu olmadığına değinilmiyor.

-Teknoloji emtia fiyatlarından kaynaklanan dış enflasyonist baskıların da azalmasında etkili oluyor. Omitenin modelleri enflasyonu yavaşlatan demografik unsurlarıda yeterli derecede değerlendirmiyor.

-Eğer Yellen, krizden beri kullanılan politika çerçevelerinin tamamen yanlış olduğunu bildirseydi, o zaman daha uygun bir çerçeve uygulama ihtimali olduğunu ve sürdürülebilir bir şekilde enflasyon hedefine ulaşmak için geçerli bir planı olduğunu düşünürdük.

--Bunun yerine traderlar, hiçbir ders alınmadığını ve piyasa fiyatlamasında ciddi bir politika hatası olduğu ihtimalini artırmak zorunda kalınacağını düşünmekten geri duramıyorlar. Bu, uzun vadeli tahvillerin faizlerinin düşerek getiri eğrisinin daha fazla yataylaşması gerekeceği anlamına geliyor.

Eski bir Döviz traderı olan Mark Cudmore*, Bloomberg Editorial için yazıyor.

*Bloomberg Editorial makro stratejisti Mark Cudmore