Japonya Merkez Bankası para politikasını değiştirmedi
Japonya Merkez Bankası bugün sona eren toplantısında para politikasınde değişikliğe gitmedi
Enflasyonun hedef seviyesinden oldukça uzak olması ile birlikte, Japonya Merkez Bankası (BOJ), Fed'in gösterge faizi artırması ve politikasını normalleştirmeye yönelik daha fazla detay vermesinin ardından, ekonomiye teşvik sağlama taahhüdünü devam ettirdi.
BOJ, iki gün süren politika toplantısının ardından bugün yaptığı açıklamada, negatif faiz ile birlikte getiri eğrisini yönetmeye ve trilyonlarca yen tutarında tahvil almaya devam edecek. Bu sonuç, Bloomberg'in anketine katılan 43 ekonomistin tümünün tahmin ettiği şekilde çıktı.
Japonya'nın son 10 yıldaki en uzun ekonomik genişlemesi, geçen yılın Eylül ayından bu yana politikasını değiştirmeyen BOJ'a destek sağladı, ancak enflasyon halen inatçı bir biçimde düşük kalmaya devam ediyor. BOJ'un satın aldığı tahvil miktarı azalırken, Başkan Haruhiko Kuroda'nın görev süresinin kalan kısmında, bu konuda fazla bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak Kuroda üzerinde BOJ'un teşviklerden çıkışına ilişkin detaylar vermesi konusunda baskılar artıyor.
Mitsubishi UFJ Research & Consulting kıdemli ekonomistlerinden Shinichiro Kobayashi, "BOJ'un şimdi harekete geçmesine gerek yok, zira toparlanma devam ediyor," dedi ve "Şimdi bilmek istediğimiz şey, yoğun genişlemenin endişe kaynağı haline gelmesi ile birlikte, Kuroda'nın çıkış planı konusunda ne kadar konuşacağı" şeklinde görüş bildirdi.
BOJ, bugünkü toplantıda, 10 yıl vadeli Japonya devlet tahvili faiz hedefini sıfır seviyesinde tutmaya devam etme kararı aldı.
BOJ öte yandan denge faizini eksi yüzde 0.100'da tuttu.
Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümü para politikasında değişiklik olmasını beklemiyordu. Öte yandan, teşviklerden çıkış için beklentiler aşağı çekildi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yüzde 74'ü, BOJ'un Kuroda'nın görev süresinin dolacağı Nisan ayına kadar para politikasını sıkılaştırmayacağını düşünüyor.