Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

MSCI Inc. Çin hisse senetlerini küresel endekslere dahil etme kararı aldı. 

MSCI'ın bu kararı, Çin'in küresel finans sistemine entegrasyonu için önem taşıyor. Ancak bu karar, ülkenin 6.9 trilyon dolar büyüklüğündeki hisse senedi piyasasında fazla etkili olmadı. 

Çin'in hisse senetleri MSCI'ın küresel gelişen piyasalar endeksinin sadece yüzde 0.7'sini oluşturacak ve bu süreç iki adımda başlayacak. İlk adım, 2018 yılının Mayıs ayında ve ikincisi gelecek yılın Ağustos ayında gerçekleştirilecek. Bunların yanı sıra, MSCI, Salı günü Arjantin'i gelişen piyasa sınıfına alıp almama ve Nijerya'yı bağımsız statüsüne getirme kararlarını ertelerken, Suudi Arabistan'ı da potansiyel bir gelişen piyasa olarak izleme listesine aldı.  

MSCI Endeks Politika Komitesi genel müdürü Remy Briand, "Uluslararası yatırımcılar, Çin'in A hisseleri piyasasına olan erişilebilirlikteki olumlu değişikliklere son birkaç yıldır kucak açıyor ve şimdi bütün koşullar, MSCI'ın gerçekleştirdiği bu dahil etmenin ilk aşamasında ilerleme kaydetmesi için hazır durumda" ifadesini kullandı. 

Bir yandan, MSCI'ın CEO'su Henry Fernandez, küresel endeks şirketinin tarihi kararının ardından Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, Çin hisselerinin gösterge endeksleri içerisindeki boyutunu genişletmeye "oldukça odaklı" olmakla birlikte, küçül ölçekli hisselerin bunun uygulanmasında gelecek adaylar olduğunu belirtti.