Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Citi, geçtiğimiz hafta ABD'de bulunan 15 yatırımcı ile gerçekleştirdiği görüşmelere dayanarak, (TL varlıklarına yönelik) coşkunun makro göstergelerdense büyük ölçüde yüksek carry trade imkanından kaynaklandığını belirtti.

Ekonomik faliyetlerde görülen güçlü sıçrama ve Merkez Bankası sıkılaştırmasının yatırımcıları daha yapıcı bir yaklaşım benimsemeye teşvik etmesine karşın, piyasa katılımcılarının “Yatırımcıların TL varlıklarına ilgisini canlı tutması yönünden Merkez Bankası üzerinde aşırı sorumluluk olduğu”nu işaret ettiği belirtildi.

Citi ekonomistlerinden İlker Domaç ve Gültekin Işıklar'ın kaleme aldığı 3 Temmuz tarihli notta, yatırımcıların aynı zamanda yetkililerin mali teşvikleri kademeli olarak geri alması konusuna odaklandığı ifade edildi. Bütçedeki bozulma ve borç çevirme oranındaki artışa yönelik giderek yükselen endişelere dikkat çekilen notta, “yatırımcılar erken seçim ihtimaline, jeopolitik risklere ve siyasi istikrarın görünümüne çok ilgi gösterdi” denildi.

Politika yapıcıların yıllık enflasyonda görülen düşüşe yazın tepki vermesini beklemeyen banka, Merkez Bankası'nın 2017 yılının geri kalanında mevcut politikasını sürdürmesini bekliyor.