Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası verisi, parasal gevşeme programı kapsamında, haziran ayında üç ay üst üste Almanya tahvillerini alım hedefinin altında kalınırken, Fransa ve İtalya'daki tahviller desteklendi. Avrupa Merkez Bankası, Euro bölgesi gösterge ülke borçlarındaki eksiklikle savaşıyor. 

Avrupa Merkez Bankası, haziran ayında tahvil alımı hedefinin 304 milyon euro (345 milyon dolar) altında kalırken, mayıs ayında bu hedefin 277 milyon euro altında kalmıştı. Ayrıca, ağırlıklı ortalama vade, mayıs ayındaki rekor düşük seviyesi olan 3.99 yıldan 5.33 yıla yükseldi. 

Bloomberg'in yaptığı hesaplamalara göre, Avrupa Merkez Bankası, Fransa tahvilleri alım hedefini 1.19 milyar euro aşarken, İtalya tahvilleri alım hedefini ise 980 milyon euro aştı. Fransa ve İtalya'nın her ikisinin de göreceli büyük devlet borcu bulunuyor. Banka, Finlandiya, İrlanda ve Portekiz tahvilleri alım hedeflerini de karşılayamadı. İtalya'da 10 yıllıkların faizi, verinin açıklanmasının ardından dört baz puan düşerek Salı günkü rekor düşük seviyesi olan yüzde 2.10'a indi. 

Morgan Stanley sabir gelir stratejisti Anton Heese, yazdığı notta, "Avrupa Merkez Bankası'nın elinde tuttuğu Almanya tahvilleri, yüzde 33'lük limite yaklaşıyor" ifadesini kullandı.