Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cuma günü açıklanacak haziran ayı istihdam verisi, piyasa segmentleri arasındaki belirgin farklılıkları gidermeyecek ve ekonomistler, ABD ekonomisini ne beklediği konusunda endişeli. Olasılıklar içerisinde, yeni normal olmayı sürdüren düşük ve yetersiz kalan bir büyüme, asıl ve potansiyel büyüme oranlarını yukarı çekecek bir gelişme veya iyice aşırıya kaçmış bir eşitsizliğin ortasında tedirgin edici resesyon işaretleri bulunuyor. Ancak, bu veri, ekonominin son dönemdeki yumuşak gidişatına rağmen faiz artırma ve bilançoyu küçültme eğiliminde olan Fed'e rahatlık getirebilir.

ABD ekonomisinde istihdam artışı, son yıllarda parlaktı. 2009 yılındaki resesyondan bu yana, yaklaşık 17 milyon işe alım gerçekleşerek işsizlik oranını son 16 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4.3'e inmesini destekledi.

Bütün bu cesaret verici gelişmeler, gerçekten sağlıklı bir işgücü piyasasının vereceği iki diğer tepki konusunda başarısız oldu: güçlü maaş artışları ile hevesi kırılmış ve dışlanmış işçilerin piyasaya geri dönüşü. Sonuç olarak, istihdamda kaydedilen tarihsel artış, orta sınıfın kademeli olarak azalmasına karşı koyamadı ve eşitsizliği artırdı. 

Ekonomi için zaman kazanmış olan Fed, çözümün büyük bir parçası olmaktan çıkıp sorunun büyük bir parçası olmaya başlamadan önce, politika duruşunu normalize etme konusunda istekli. Bu maksatla, bu yıl içerisinde iki kez faiz artışına gidilmesinin yanı sıra, tekrar faiz artırma beklentisinde olunduğu işaretleri verildi ve mortgage ve evlet tahvillerinden oluşan rekor seviyedeki stoğun kademeli olarak azaltılacağı planı ortaya atıldı.

Fed'in izleyeceği bu yolda rahat olabilmesi için, işgücü piyasasında gevşekliğin azaldığına ve düşük olduğuna dair daha fazla kanıt görmeye ihtiyacı var. Bunun da olması için, üç olumlu ve bir olumsuz gelişme gerçekleşebilir:

*Yıllıklandırılmış maaş büyümesinin yüzde 3 seviyesine doğru ve bu seviyenin üzerinde hızlanması,

*Aylık işe alımların 80,000-100,000 aralığından fazla olmayı sürdürmesi, 

*İşsizliğin daha kapsamlı göstergesinde düşüş,

*Son olarak, olumsuz tarafta, işgücünden çıkan kesimin işgücüne geri dönmesini frenleyen göreceli sabit bir işgücü katılım oranının doğası gereği döngüsel olmaktan ziyade, daha yapısal olması.  

Cuma günü açıklanacak istihdam verisinin yukarıdaki gelişmeleri içermesi durumunda, piyasalar, Fed'in politika gidişatına sadık kalma olasılığını daha ciddi bir şekilde fiyatlama ihtiyacı duyacak. Fed'in bilançoyu küçültmeye başlamakla birlikte yılın kalan kısmında başka bir faiz artışı gerçekleştirme sürecinde, banka, iki riski azaltabilir: gelecekte kaydedilecek büyümenin şu anki fiyans piyasası fazlalıkları tarafından rayından çıkarılması ve hem bankanın şartlarının hem de işlevsel bağımsızlığın daha fazla siyasi müdahale karşısında hassaslaşması.