Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD işgücü piyasası, beklentileri karşılamayan işe alımların ve maaş büyümesinin karşısında işsizlik oranının 16 yılın en düşük seviyesine inmesiyle Mayıs ayında karışık sinyaller verdi.  

İşe alımlardaki yavaşlama, sıkılaşan işgücü piyasasına bağlı olarak vasıflı ve tecrübeli işçi bulmadaki zorluğu kısmen yansıtabiliyor olmakla birlikte, işletmelerin, yeni hükümetin vergileri düşürme ve büyümeyi destekleme yönündeki planlarını hayata geçirme konusunda daha fazla kanıt görene dek işgücünü genişletme konusunda isteksiz olduğunu işaret ediyor olabilir. 

İşsizlik oranındaki düşüş, sıkılaşan işgücü piyasası işaretleri vermesinin yanı sıra, çalışan ve işsiz sayısı yaklaşık olarak eşit bir miktarda azalırken işgücünün büyüklüğünde bir düşüşe bağlı olarak gerçekleşti. 

Bu verilere rağmen, ekonomik büyüme bu çeyrekte büyük ihtimalle yeniden yükselicek ve ABD ekonomisinin tam istihdama yakın seyretmesi, Fed politika yapıcılarının 13-14 Haziran toplantılarında faiz artışına gitmeleri yönündeki beklentileri açıklıyor. Vasıflı işçi yetersizliğinin olduğu bir ortamda işe alımların sürmesinin, maaş büyümesinde hızlanmayla sonuçlanması gerekiyor.

 

New York'ta JPMorgan baş ABD ekonoisti Michael Feroli, "İstihdam büyümesi biraz hayal kırıklığına uğratıcı olsa da, işgücü piyasasının sıkılaşmaya devam etmesi için yeterli" dedi ve "Bu durum, trendin üzerinde büyüyen ve gevşekliğin azaldığı bir ekonominin genel hikayesini değiştirmez" diye konuştu. 

Daha önceden Fed'de çalışan Feroli, Haziran ayı faiz artışına ilişkin, "Bu Fed'i yolundan saptırmıyor" dedi ve "Son maaş verisi, güncel trendden makul bir uzaklaşma içerisinde" diye konuştu.