Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar bu haftanın kritik verisi olan ABD tarım dışı istihdama odaklanmış durumda.. Genel beklenti istihdamın Haziran'da 177 bin artması, işsizlik oranının ise %4.3'te kalması yönünde. Uzmanlar, istihdam verisinde ortalama saatlik ücretler verisinin piyasalar açısından daha önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bloomberg'in anketine göre ortalama saatlik ücretlerin aylık %0.2'den %0.3'e, yıllık %2.5'ten %2.6'ya yükselmesi bekleniyor.

Noorcm Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz Bloomberg HT'ye "Tarım dışı istihdam verisi doların küresel anlamda güçlenmesine neden olursa gelecek hafta biz kurda 3.73-3.75 bandını konuşuyor olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg HT'de dün Ali Çağatay'ın sorularını yanıtlayan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan piyasalar için istihdam rakamından ziyade ortalama saatlik ücretlerin önemli olacağına dikkat çekiyor. Doğan "Saatlik ücretlerdeki arıtş ivmesi devam ederse enflasyonu beslediğine yönelik algı, Fed'in eylül'de bilanço küçültme ihtimali açısından önemli olacaktır. Piyasa da bu tarafı fiyatlamayı tercih edecektir. İstihdam verisinde 20-30 binlik saplamaların piyasada kalıcı bir etkiye neden olacağını düşünmüyorum.." diye konuştu.

"ÜCRETLERDEKİ ARTIŞ FİYATLANACAK"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da ortalama saatlik ücretler kaleminin ana belirleyici olacağına dikkat çekerek "Doğal işsizlik seviyesi altında işsizlik oranına sahip bir ekonomi her ay 150 – 200K üzeri istihdam üretemez. Manşet istihdam verisi beklentiden yüksek veya düşük gelsin, hiç önemli değil. Piyasa ücretlerdeki artışı fiyatlayacak. Piyasa beklentisi %0,3, bu doğrultuda bir aylık artış yıllık ücret artışı oranını da %2,6’ya taşıyor (Fed’in hedefi bu kalemde %3). Beklentiye paralel veya üzerinde bir artışın doları daha da yukarıya taşıyacağı gibi, tersi bir durumda da dolar aleyhine çok sert fiyatlama gerçekleşecektir." yorumunu yaptı.

"YÜKSEK ÜCRET ARTIŞI DOLAR POZİTİF OLUR"

Ak Yatırım ise dün yolladığı bir notta ortalama saatlik ücretlerdeki artışın önemli olacağına dikkat çekerek "Modellerimiz tarım dışı istihdam artışının 150-175 bin, %0,3 beklenen ortalama saatlik ücretler artışının %0,2 olabileceğini gösteriyor. Bizim senaryomuz dolar negatif hisse senetleri pozitif. Bu senaryo gerçekleşmese ve istihdam rakamı beklentilerin üstünde çıksa bile asıl etkiyi ortalama saatlik ücretlerdeki artış rakamı yapacaktır. Yüksek ücret artışı dolar pozitif, düşük artış dolar negatif olarak değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.