Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABDnin petrol endüstrisi görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimi hakkında gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısı, 3-7 Temmuz tarihlerini kapsayan hafta itibarıyla 763e ulaştı.

Dünyanın en büyük petrol sahası hizmet şirketlerinden Baker Hughesun yayımladığı haftalık verilere göre, Amerikan petrol endüstrisinde bu hafta yedi petrol sondaj kulesi daha hizmete alınırken, toplam sayı 763e yükseldi.

Böylece ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısı son 25 haftanın 24ünde artış kaydederken, ocak ayında 522 olan petrol sondaj kulesi son 25 haftada yüzde 46 oranında arttı.

ABDde petrol sondaj kulesi sayısı Ekim 2014te bin 609 ile ülke tarihindeki en yüksek seviyedeyken, düşük petrol fiyatlarının Amerikan petrol endüstrisini olumsuz etkilemesiyle geçen yılın mayıs ayında 316ya gerileyerek yüzde 80 ile tarihi düşüş kaydetmişti.

Petrol üretimi 20 haftanın 17sinde yükseldi

ABDnin ham petrol üretimi de son 20 haftanın 17sinde artış gösterdi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) dün açıklanan verilerine göre, geçen yılın ekim ayında günlük ortalama 8,45 milyon varile kadar gerileyen ABDnin ham petrol üretimi, son 20 haftanın 17sinde yükselerek geçen hafta itibarıyla günlük ortalama 9,34 milyon varil oldu.

EIAnın haziran ayı "Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre ise ABDnin ham petrol üretiminin bu yıl günlük ortalama 9,3 milyon varil, gelecek yıl da 10 milyon varil olması bekleniyor.

Brent petrol yüzde 3 kayıp gösterdi

ABDnin petrol sondaj kulesi sayısındaki artışın ardından küresel piyasada ham petrol fiyatları kayıplarını artırdı.

Baker Hughes verilerinin ardından, uluslararası en yaygın kullanılan Londra Brent türü petrolün varil fiyatı yüzde 3,1 düşüşle 46,55 dolardan, ABDnin Batı Teksas tipi petrolün varil fiyatı da yüzde 3,1 azalışla 44,05 dolardan işlem gördü.

Uzmanlar, ABDde geçen hafta 2 petrol sondaj kulesinin hizmetten çekildiğine işaret ederek, düşük fiyatlara rağmen ülkenin petrol endüstrisinin çabuk toparlandığını vurguluyor.

AA