Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

First State Investments fon yönetisi Nigel Foo, tahvil piyasasındaki bir çöküşün Fed yerine Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından tetiklenmesinin daha büyük bir ihtimal olduğunu belirtti. Foo, geçtiğimiz yıl tahvil piyasasına yönelik doğru öngörüsü ile dikkat çekmişti.

Singapur'da gerçekleştirilen bir mülakatta, “Şu anda risk Fed değil” diyen kıdemli tahvil fonu yöneticisi Foo, “ufukta en yakın görünen risk AMB'nin diyecekleri ve yapacakları” şeklinde görüş bildirdi.

2004 yılından bu yana tahvil piyasasında işlem yapan Foo, Fed'in teşvik programını geri alırken piyasalarda çalkantıya sebep olmamak için niyetini önceden belli etmediğini, buna karşın AMB Başkanı Mario Draghi'nin şimdilik bir miktar ipucu verdiğini belirtti.

Foo, “Eğer Draghi faiz artırmayacağını söylerse ve parasal genişlemeyi artırırsa bu riskli varlıklar için pozitif olur” dedi.

Foo'ya göre 10 yıl vadeli ABD hazine tahvillerinin faizleri, Fed'in bu yıl bir kez daha faiz artırımına gitmesiyle birlikte, büyük bir ihtimalle yüzde 2 ile yüzde 2.5 seviyeleri arasında işlem görecek. Bununla birlikte 2 yıl vadelilerin faizleri ise muhtemelen yüzde 1.25 ile yüzde 1.45 arasında dalgalanacak.

Piyasada aşırı pozisyonlanma olursa 10 yıllıklardaki yüzde 2.63 zirvesinin tekrar test edilebileceğinin altını çizen Foo, bu seviyenin çok güçlü bir direnç olduğunu çünkü ABD'de enflasyonun ılımlı olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıl yerel para cinsinden Endonezya ve Hindistan tahvillerine yatırım yapan Foo, Kasım ayında Trump'ın seçim galibiyeti nedeniyle riskli varlıklarda görülecek herhangi bir satış dalgasının geçici olacağını doğru bir şekilde öngörmüştü. Foo, Mayıs sonuna doğru tüm pozisyonlarını kapattı.