ABD'nin yeni yaptırımları Rus ekonomisini tehdit ediyor
ABD ile Rusya arasındaki gerilimin son perdesindeki olası yeni ekonomik yaptırımların, toparlanma sinyalleri veren Rus piyasalarını ciddi şekilde etkileyeceği belirtiliyor
ABD ile Rusya arasındaki gerilimin son perdesindeki olası yeni ekonomik yaptırımları yorumlayan uzmanlar, yaptırımların toparlanma sinyalleri veren Rus piyasalarını ciddi şekilde etkileyeceğini belirtiyorlar.
ABD Senatosu, Rusya, İran ve Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getiren ve uygulanan yaptırımları kaldırma konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın yetkilerini Kongre'nin onayına tabi kılan yasa paketini geçtiğimiz hafta onayladı.
Yaptırımların Rusya’ya yönelik kısmını AA muhabirine değerlendiren Rus Ulusal Ekonomi Başkanlık Akademisi Finans Mühendisliği Kürsüsü Başkanı ve eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Konstantin Korishchenko, yaptırımlar nedeniyle Rusya’ya yabancı sermaye girişinin daha da düşeceğini söyledi.
Rusya’nın büyük ihtiyaç duyduğu büyüme rakamlarına ulaşabilmesi için erişebileceği kaynakların da önemli oranda azalacağına işaret eden Korishchenko, “Rusya, ABD yaptırımlarına vermek zorunda olacağı sert karşılıklar nedeniyle yapısal reformları da rafa kaldırmak zorunda kalacak.” diye konuştu.
ABD’nin, yeni yaptırımlarla eskiden uyguladığı askeri güçle dünya yönetiminin artık işe yaramadığını itiraf ettiğini savunan Korishchenko, “Askeri baskı yerini ekonomik baskıya bırakıyor. ABD yaptırımlar sayesinde kendi ekonomisindeki problemleri de gündemden düşürmeyi hedefliyor.” dedi.
- "Yeni yaptırımlar, öncekilerden daha önemli olabilir"
Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların, önceki yaptırımlardan daha önemli hale gelebileceğine işaret etti.
Yaptırımların öncelikle Rus petrol ve doğalgaz sektörlerini hedef aldığını vurgulayan Shibanov, şöyle devam etti:
“Yaptırımlar neticesinde bu yılın ikinci çeyreğinde hızlanan ekonomik büyümede mikro bir şok yaşanabilir. Özellikle İran’da yaşananlara benzer bir petrol ihracatına yönelik bir baskı yaşanırsa, yatırımcıların buna tepkisi “hızlı ve öfkeli” olacaktır. ExxonMobil ve Rosneft ilişkisinde yaşananlar da gösteriyor ki ABD’li düzenleyeciler Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda çok ciddiler. Yaptırımlar tüm detaylarıyla ortaya çıktıktan sonra Avrupa’nın vereceği tepki, Rus ekonomisinde yaşanacak etkiyi şekillendirecektir.”
- "Özellikle boru hattı ihracatında risk olabilir"
Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov ise Batılı sermayenin uzun süredir Rusya’dan uzak durduğuna işaret ederek, yeni yaptırımların etkisinin, öncekilerden daha az olacağını savundu.
Yaptırımlar nedeniyle özellikle Rusya’nın enerji ihracatında kullandığı boru hatlarında risk oluştuğuna işaret eden Salikhov, “Bu noktada özellikle Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projesinin ikinci hattıyla ilgili bazı sıkıntılar yaşanabilir.” dedi.
Salikhov, TürkAkım’da yaşanabilecek riskler nedeniyle Gazprom’un hızla Karadeniz’de projenin inşaatına başladığını belirterek, “Ancak bu riskler ekonomik olarak Rusya’yı çok etkilemeyecektir. Hatta Gazprom’un bu projelere harcayacağı parayı cebinde tutması iyi bile olabilir.” diye konuştu.
- Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar
ABD Senatosu tarafından onaylanan ve Trump’ın imzasına kalan yasa paketine göre, ABD yaptırımları altında olan Rus bankalarının Batılı finans kurumlarına borçlanma vadesi 30 günden 14 güne, Rus petrol ve doğalgaz şirketlerinin borçlanma vadeleri ise 90 günden 60 güne indiriliyor.
Ayrıca, yeni yaptırımların yürürlüğe girmesi halinde Rusya’nın Kuzey Akım 2 Boru Hattı projesi benzeri boru hatları projelerinin inşasında yer alan Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi AB üyesi ülkelerin şirketlerine para cezası verilmesinin da önü açılıyor.
AA