Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bilanço sezonunun büyük bir kısmı geride bırakıldı. Sonuçlar, büyük ölçüde beklentilerin üzerinde geldi. JPMorgan'dan Barclays'e, piyasa stratejistleri, kar açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Japonya'daki sürprizler

JPMorgan'dan gelen bilgiye göre, ABD, S&P 500 Endeksi içerisindeki şirketlerin yüzde 77'sinin tahminlerin üzerinde gelen sonuçları ile birlikte şu an lider konumunda. Japonya'da Topix Endeksi şirketlerinin yüzde 68'i olumlu açıklamalarda bulunurken, bu rakam Stoxx Europe 600 için yüzde 57. Credit Suisse tarafından yapılan açıklamada ise, Japonya'daki şirketlerin beklenmedik seviyelerde kar açıklamalarında bulundukları belirtildi. Japonya'daki şirketlerin kar açıklamaları, tahminlerin yüzde 15 üzerinde gelirken, ABD şirketlerinin kar sonuçları, tahminlerin yüzde 5, Avrupa'dakilerin ise tahminlerin yüzde 3 üzerinde geldi. JPMorgan stratejistleri, şu ana kadar açıklanan ikinci çeyrek kar rakamlarının, ilk çeyrekten daha yavaş bir hızda büyümelerine rağmen, kar marjlarında artış gösterdiğini düşünüyor.  

Lider sektör: teknoloji

Jefferies Group LLC'ye göre, yatırımcılar, yılın başında enerji sektörünün yukarı yönlü sürprizler getireceği düşüncesindeydi, ancak revizeler, küresel ekonomiye daha fazla maruz kalan sektörlerden geldi. Credit Suisse'ye göre, teknoloji ve sağlık sektörleri, 2017 yılında hisse başına karlardaki (EPS) büyümenin yüzde 40'ına tekabül ederek ABD'de en çok göze çarpanlar oldu. Enerji sektörü ise en kötü performansı sergiledi. Avrupa'da teknoloji ve telekomünikasyon, kamu hizmetleri ile birlikte en iyi performansı sergileyen sektörler olurken, tüketim malları ve sanayi geride kaldı. Asya'da ise teknoloji ve finans şirketleri, yukarı yönlü güncellemelerin başını çekti.  

Para birimi etkisi

Para birimleri, ikinci çeyrek kar açıklamalarında belirgin bir etki yarattı ve JPMorgan stratejistleri, para birimlerinin yılın ikinci yarısında yapılacak hisse başına kar revizelerinde  muhtemelen en önemli unsur olacağını düşünüyor. ABD'de Avrupa'dakilere kıyasla yüksek gelen satışların, euro-dolardaki hareketlere son derece bağlı gerçekleştiği bildirildi. Banka stratejistleri, zayıf yenin ise Japonya'daki karları desteklediğini ifadelerine ekledi.  

Aşağı yönlü revizeler

Credit Suisse, Avrupa bölgesi ortak para birimindeki yükselişin, Avrupa'daki kazanç revizelerini negatife çevirdiğini belirtti. Analistler, yine de bu revizelerin, uzun vadeli ortalamalarının üzerinde kaldığını ve hisselere ağırlık yapmaları için "standartlarının oldukça aşağısına" gerilemeleri gerektiğini belirtti. 

Olumlu görünüm

Deutsche Bank tarafından yapılan analiz, çoğu şirketin, döngüsel büyümeden destek alarak talepte artış kaydettiğini gösterdi. Bu şirketlerin yüzde 55'i olumlu bir büyüme kaydederken şirketlerin yüzde 23'ü, olumsuz bir büyüme sergiledi.

Gelecek yıl 

Commerzbank, MSCI Dünya Endeksi'nde 2017 yılı kazançlarının fazla değişmediğini, 2018 yılı tahminlerinin ise geçtiğimiz hafta aşağı yönde yüzde 0.6 kadar revize edildiğini açıkladı. Banka tarafından yapılan açıklamada, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'nın, yüzde 3.2 kadar düşürülen 2018 yılı tahminleri ile en büyük aşağı yönlü revizeleri gördükleri kaydedildi. Asya'daki gelişen piyasaların tahminleri ise en çok yükseltilenler oldu. 

Barclays stratejistleri, en azından Avrupa için endişeli değil ve sağlam ekonomik büyümenin, istikrarlı emtia fiyatlarının ve Avrupa Merkez Bankası'nın olası faiz artışlarının olduğu bir ortamda, hisse başına kar büyümesine yönelik yüzde 9'luk beklentilerin "ılımlı" olduğunu düşünüyor.