Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Bizim sanayi stratejimiz ileri teknolojidir
-
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: "Bizim sanayi stratejimiz, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin üretim ve ihracat içindeki payını artırmaktır, hedefimiz bu"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bizim sanayi stratejimiz, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin üretim ve ihracat içindeki payını artırmaktır, hedefimiz bu." dedi.
Tüfenkci, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi laboratuvar binası temel atma töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin, özgür bir ortamda evrensel bilginin üretildiği ve yeni kuşaklara aktarıldığı güzide kurumlar olduğunu söyledi.
Üniversitelerin ilerleyen süreçte işletmeler için fikri sermayenin, fiziki varlığın çok ötesinde bir anlam ve değer taşıyacağını vurgulayan Tüfenkci, şöyle konuştu:
"Bizim sanayi stratejimiz, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerin üretim ve ihracat içindeki payını artırmaktır, hedefimiz bu. Onun için bugün burada temeli atılan bu laboratuvarın üniversitemiz ve şehrimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle bölgenin sanayi kenti olması hesabıyla da bu tip laboratuvarların ve Ar-Ge merkezlerinin hızlı bir şekilde yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Sadece laboratuvarlar yetmez, Ar-Ge merkezleriyle de bunların desteklenmesi gerekir."
Tüfenkci, Ar-Ge ve inovasyonun önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ar-Ge ve inovasyon, şirketlerin gelişmesinde önemli parametlerden birisi. Gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalamanın, küresel pazarda sürekli değişen müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilmenin Türkiye olarak ortaya bir fark koyabilmenin yolu da Ar-Ge merkezlerinden ve tasarım faaliyetlerinden geçiyor. 2001'de 1,3 milyar lira olan Ar-Ge harcamalarını bugün 20,6 milyar lirayla tam 16 katına çıkardık. Bu yeter mi? Yetmez. Daha da artırmamız gerekir. 2003'te Ar-Ge harcamalarının gayri safi yatırımlar içindeki payı sadece binde 48 iken 2015 sonu itibarıyla binde 6 oranına büyütmüş olduk."
"Avrupa ve Avrasya'nın üretim merkezi olmayı hedefliyoruz"
İnovasyon ve tasarımın, üniversite-sanayi iş birliğinin büyük önem arz ettiği alanların başında geldiğini aktaran Tüfenkci, Türkiye'nin uzun yıllar üniversitelerinden iyi bir şekilde yararlanamadığını dile getirdi.
Tüfenkci, üniversite-sanayi iş birliğinin tesisi noktasında son dönemde hem üniversitelerin hem de sanayicilerin daha fazla istekli olduklarını görmenin kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu iş birliği, bilginin, sermayenin ve nitelikli iş gücünün bir araya gelmesini teknoloji yoğun ürün ve üretim yöntemleri geliştirmeyi, teknolojiyi ticarileştirmeyi ve rekabet gücünü artırmayı sağlar. Sanayi stratejimizle ileri teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlerde Avrupa ve Avrasya'nın üretim merkezi olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmamız için üniversite-sanayi iş birliğini en üst derecede gerçekleştirmemiz gerektiği açıktır."
"Eğitime yaptığınız yatırım asla zarar etmez"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Bilecik'e hayırlı işler yapmak için geldiklerini söyledi.
Eğitime çok önem verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, zenginleşmenin, birlik ve beraberliği tesis etmenin yolunun eğitimden geçtiğini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, iş dünyasında yapılan her yatırımın riskinin olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Yatırımı yaparsınız, kar da zarar da edersiniz. Tek bir yatırım var ki onu yaptığınız zaman asla zarar etmezsiniz. O da eğitime yaptığınız yatırım. O, hep kar yazar. TOBB olarak bu eserleri yapıyorsak bunun en büyük destekçisi Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'dir. Kendisi reel sektörün bakanı, camiamızın bakanı, camiamızın da içinden çıkan bir isim. Bir taraftan ekonominin güçlenmesi için gerekli adımları atıyor. Diğer yandan da camiamızın her işinde önümüzü açıyor, bize yol gösteriyor."
En büyük sermayenin eğitimli insan olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "İnşallah bu laboratuvarları kullanarak üniversitemizden mezun olacak gençlerimiz de hem ilim sahibi olacak hem de milli-manevi değerlerini bilerek yetişecekler. Ailelerine, şehirlerine ve ülkemize hayırlı hizmetler yapacaklar." ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi laboratuvar binasının temeli atıldı.
Belediye ziyareti
Bakan Tüfenkci, temel atma töreninden sonra Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'yı da ziyaret etti.
Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, vatandaşın gönlüne girebilmenin, şehrin hizmetkarı olabilmenin önemli olduğunu belirtti.
Bilecik'in turistik ve ticari potansiyelini ortaya çıkarmak için üzerilerine düşen görevi yapmaya gayret edeceklerini ifade eden Tüfenkci, "Bilecik'in turizm potansiyeli Şeyh Edebali ile biliniyor. Bunun içerisine Bilecik'in farklı destinasyonlarını da katarak büyütmek gerekir. Ne kadar insanı burada konaklatırsak esnafımıza, ticaretimize o kadar katkı sunar. Mutlaka buranın potansiyelinin öne çıkması lazım." dedi.
Belediye Başkanı Yağcı da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
AA