Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:49'da güncellendi)

Riskli varlıklardan kaçınmaya yönelik işlemler, ABD ile Kuzey Kore arasındaki tansiyonun artması sonrası piyasalarda yaygınlaştı. Güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kazandı. Ham petrol, stok verisinin ardından kazançlarını sildi. 

Başkan Trump'ın, Kuzey Kore'yi, ülkesini tehdit etmeyi bırakmaya çağırarak, bu çağrıya kulak asılmazsa Pyongyang'ın ABD'nin öfkesiyle karşı karşıya kalacağını söylemesiyle, S&P 500 Endeksi düştü, Avrupa hisse senetleri geriledi ve gelişen piyasa hisseleri Mayıs ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Altın, iki ayın en büyük yükselişine yöneldi. Yen ve İsviçre frangı, G-10 ülkelerinin para birimleri karşısında en çok değer kazanan paralar oldu. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.24'e indi. 

ABD'den Japonya'ya, volatilite göstergeleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington Post'ta Kuzey Kore'nin nükleer gücüne ilişkin bir habere tepki olarak, bu ülkenin tehditleri sürdürmesi durumunda "öfke ve gazap" ile karşılaşacağını söylemesinin ardından yükseldi. Kuzey Kore ise, ABD güçlerinin bulunduğu Guam'a balistik füze saldırısı için operasyonel değerlendirme yaptığını açıkladı.

Pimco Europe Portföy Yöneticisi Geraldine Sundstrom, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Trump'ın görterdiği tepkiler bizim için çok yeni şeyler. Karşı karşıya olduğumuz tehditler ve oyuncular da yeni... Bunlar durumu biraz olağandışı hale getiriyor" dedi ve yatırımcılara güvenli limanlara yönelmelerini ve riskten kaçınmalarını tavsiye etti.  

Çin'de üretici fiyatları Temmuz ayında, emtia fiyatlarındaki yükselişle birlikte çıkışını sürdürdü. Bu veriler, ABD'de Cuma günü açıklanacak ve dünyanın en büyük ekonomisinin faiz görünümünü etkileyebilecek tüketici fiyatları verisi öncesi geldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere'de Haziran ayı fabrika üretimi Perşembe günü açıklanacak. İtalya'nın sanayi üretimi Çarşamba, Fransa'nınki ise Perşembe günü açıklanacak.

*Fed yetkililerinin bu haftaki konuşmaları henüz bitmedi. New York Fed Başkanı Bill Dudley Perşembe günü açıklamalarda bulunacak.

*Arjantin, Meksika, Yeni Zelanda, Peru, Filipinler, Sırbistan ve Zambiya merkez bankaları politika toplantılarını gerçekleştirecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 15:03'de yüzde 0.3 değer kaybederek 2,468.17 seviyesine geldi ve ayın en büyük iki günlük düşüşüne hazırlandı.  

*CBOE Volatilite Endeksi, yüzde 13 yükselerek 12.35 seviyesine geldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.7 düştü. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.4 düştü. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1 düşerek sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. 

Para Birimleri

*Euro, yüzde 0.1'den daha az yükseldi ve 1.1757 dolar seviyesine geldi. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatay seyretti. 

*Sterlin, 0.1 değer kazanarak, dolar karşısında haftanın ilk yükselişini gerçekleştirdi ve 1.3001 seviyesine geldi.

*Güney Afrika randı, yüzde 0.6 değer kaybederek, yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesi olan 13.455 dolardan işlem gördü.  

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan düşerek yüzde 2.24'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş baz puan gerileyerek yüzde 0.428'e düştü.

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, beş baz puan düşerek yüzde 1.109 ile altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Fransa'nın 10 yıllıklarının faizi, dört baz puan düşerek yüzde 0.714 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 1.3 yükselerek ons başına 1,279.64 dolara çıktı.

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.2 yükselerek varil başına 49.26 dolardan işlem gördü.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.1 ile 18 Mayıs'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve Asya bölgesindeki trendin ters yönünde hareket etti. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak 109.70 ile sekiz haftanın zirvesine tırmandı.

(22:49'da güncellendi)