Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda gözler, bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verisine çevrilmiş durumda. Dört ay üst üste beklentilerin altında gelen verinin ardından ekonomistler, enflasyonun hızlanmasını bekliyor. 

Bloomberg'in yaptığı ankete katılan analistler, enerji ve gıda haricinde tüketici fiyatlarının Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 yükselmesini bekliyor. Çoğu ekonomist, daha güçlü fiyat baskıları oluşturması için değer kaybeden dolara, artan ithalat fiyatlarına ve sıkı işgücü piyasasına güveniyor. Yine de, ankete katılan 71 ekonomistin 25'i, enflasyonun geçtiğimiz ay da yumuşak kaldığı ve çekirdek göstergenin sadece yüzde 0.1 yükseldiği tahmininde bulundu. 

Fed politika yapıcıları, enflasyon görünümü konusunda bölünmüş durumda. Bazı yetkililer, geçtiğimiz aylarda düşük gelen rakamların geçici olduğunu düşünürken, bazı diğer yetkililer bu konuda emin değil. Fed'in bu yıl bir kez daha faiz artışına gitme planına sadık kalıp kalmayacağı yönündeki tartışmalar uzun sürecek gibi görünüyor. 

New York'ta America Corp. ABD başekonomisti Michelle Meyer, "TÜFE verisinin gelecek birkaç ayda yükselmesi, Fed için bir zorunluluk" dedi. Meyer, çekirdek endekste yüzde 0.2'lik bir yükseliş beklese de bunun yukarı yönlü "canlı bir hareket" olmayacağını söylemişti. 

Piyasaların enflasyon rakamlarından beklentileri ne yönde?

Fed, borçlanma maliyetlerini kademeli olarak artırma yaklaşımı ile işsizliği aşağı çekmede başarılı olurken, enflasyonu yüzde 2'lik hedefe doğru yükseltme konusunda başarısız oldu. 

Daha güçlü enflasyon beklentisinde olan ekonomistler, son dört ayın "sapma" dönemi olduğunu öne sürüyor. JPMorgan Chase & Co. başekonomisti Bruce Kasman, sağlam ithalat fiyatlarının ve zayıf doların daha yüksek enflasyonun yolda olduğu sinyallerini verdiğini düşünüyor. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams, son dönemde yumuşak gelen enflasyon verisindeki belirginliği önemsemeyerek bunu olağan dışı güçlere yordu. Williams, geçtiğimiz hafta Las Vegas'ta yaptığı konuşmada, "Bu geçici güçler azalmaya devam ederken ve ekonominin durumu iyiyken, yüzde 2'lik hedefimize bir iki yıl içerisinde ulaşacağımız beklentisi içerisindeyim" dedi. 

Bunun aksine, faizleri düşük tutmayı savunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise, "Enflasyon hedefine doğru kaydedilen ilerleme, bu yıl yapılamamış durumda. Daha yüksek enflasyona ulaşacağımız konusunda pek iyimser değilim. Önümüzdeki yol uzun" açıklamasında bulundu. 

New York'ta Societe Generale ABD başekonomisti Omair Sharif, rakamların gelecek birkaç ay boyunca ilerleme kaydedeceğini söylemesine rağmen, bu ay yüzde 0.1'lik bir artış bekliyor.