Bimeks YKB Akgiray: Alacak sigortası şirketleri limitlerimizi sıfırladı
Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, yabancı alacak sigortası şirketinlerinin alacak sigortası limitlerini sıfırlamasıyla sıkıntıların başladığını söyledi
BloombergHT’den Ceren Dilekçi’nin sorularını yanıtlayan Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, Türkiye’de faaliyet gösteren 3 yabancı alacak sigortası şirketinin alacak sigortası limitlerini sıfırlamasıyla sıkıntıların başladığını söyledi.
Akgiray süreci şu sözlerle özetledi: “Geçen sene Mayıs ayının başında alacak sigorta şirketleri bizim tedarikçilerimize sağladığımız alacak sigortası limitlerimizi sıfırladı. Bu durumun sebeplerini araştırdık. Fakat doğrudan muhatapları biz olmadığımız için konuyu araştırmamıza rağmen çok net cevap alamadık.
Gördüğümüz kadarıyla ekonomik konjonktürün bozulması ve bizim geçen sene eylül ayında yapmamız gereken 55 milyon liralık tahvil ödemesini yapamama ihtimalimiz olduğu gibi bazı sebepleri bize izah ettiler.
Fakat bu durumu Türkiye’nin bilhassa Avrupa ile girdiği ekonomik savaşın bir uzantısı olarak görüyorum. Kredi notlarının düşürülmesi aynı zamanda sigorta şirketlerinin kredi notlarının düşmesine sebep oldu ve Almanya, Fransa ve Hollanda merkezli bu şirketlerin de Türkiye’deki risk iştahını azaltmasına sebep olması nedenleri arasında gösterilebilir.
Şirketimizde o zamana kadar bir problem yoktu. Ancak bunun getirdiği moral bozukluğunu çok önemsemedik çünkü Körfez merkezli 75 milyon liralık bir sendikasyon anlaşmasının sonuna gelmiştik. O anlaşmayı hemen hemen tamamladık, ,imza için gün aldık. Fakat 15 Temmuz Darbe Girişimi meydana geldi ve o konjonktürü bozdu.
Arkasından Moddy’s ve S&P’nin not düşürmesi sendikasyon işimizi engelledi. Eylül ayında 55 milyon faizi ile 60 milyon liraya yaklaşan bir tahvil ödememiz geldi. Kendi kaynaklarımızdan bu borcu ödeyebildik ama bu ödeme bizim nakit akışımızı bozdu. Bu sebeple yeni bir banka kredisi de temin edemedik.
Bu ödemeden sonra tedarikçilere borç ödemesi yapmada gecikmeye başladık ve bu gecikmeler uzamaya başladı. Aralık ayında durum iyice bozuldu. Garanti bankası önderliğinde mevcut borçların yapılandırılması süreci başladık. O zaman hedeflediğimiz 40 – 50 milyonluk ek bir işletme sermayesi vardı maalesef yapılandırma gerçekleşti ama işletme sermayesi gerçekleşmedi.
Mal tedariğinde zorlanma devam etti. Arkasından hükümetimizin açıkladığı KGF sürecinde ümitlendik ve peşine düştük. Fakat neticede krediyi verenler bankalar ve biz birçok banka ile çalışıyorduk. Mayıs ayında bankalar kredi temin ettiler. Fakat bu kredi yeterli olmadı. Haziran sonuna kadar tahvil ve kupon ödemelerimizi yapmamıza rağmen bundan sonraki süreçte ek bir kredi ve sermaye girişimi olmadan bunu yapamayacağımız anladık. Böylece sermaye ortak arayışına girdik ve o arayışımız hala devam ediyor. “
"Sermayenin peşindeyiz"
Sermaye arttırma ihtimalleri üzerinde düşünürken gün geçtikçe gerek AVM’lere olan kira borçları gerekse de tedarikçilere olan borçlardaki aksamaların devam ettiğini ve icra yoluyla takiplerin yapılmasının şirketin finansal durumunu bozduğunu kaydeden Akgiray, “Bu durumu izleyen borsa haliyle 28 ağustosta bizi yakın izleme pazarına aldı. Sermaye ve finansal durumun düzeltilmesi durumunda tekrar normal pazara geçebileceğimizi ifade eden yazı yayınlandı. Bizde şu anda bu sermayenin peşindeyiz” açıklamasında bulundu.
İlk olarak yeni bir ortak girişi ve bedelli olarak sermaye artışı yapmayı ayrıca bazı tedarikçilerin gönüllü olmaları durumunda alacaklarının hisse içererek sermaye ortağı olmasını hedeflediklerini kaydeden Akgiray, “Böylece kredi sağlayarak şirketi normal akışına dönmesini amaçlamaktayız. Bu ikisinin karması şeklinde bir çalışma yürütüyoruz. Sermayenin güçlenmesi durumunda yakın izleme pazarından da çıkacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
Tedarikçilerle henüz görüşmelere başladıklarını bildiren Akgiray, “Birkaç tedarikçi ile ön görüşme yaptık. Neticede kimisi yabancı şirket kimisi yerli şirketler olduğundan hepsinin tavrı ve yaklaşımı birbirinden farklı oluyor. Biz yaklaşık 10-15 tedarikçide yoğunlaşıyoruz. Geçen sene tedarikçilerimize cari hesabımız 350 milyon liradan 150 milyon liraların altına düştü. Yani bir sürü tedarikçinin borcu ödendi” dedi.
Tahvil ödemelerinin 5 yıllığına yapılandırıldığını hatırlatan Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı, tahvil ödemeleri dâhil toplam borcun yaklaşık 350 milyon TL civarında, tedarik ve hizmet aldıkları diğer yerlere olan borçların toplamının ise tahminen 180 milyon lira civarında olduğunu ifade etti.
Akgiray, “Yabancı bir ortakla görüşmeleriniz var mı?” sorusuna ise “Kamuoyuna açıklayabileceğim bir görüşme yok” cevabını verdi.