Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

Dolar, Kuzey Amerika ve Karayipleri etkisi altına alan doğal afetlerin yatırımcıları tedirgin etmesiyle, iki yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine gelirken, Meksika piyasaları da düştü. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, yatay seyretti. Dow Jones Sanayi Endeksi, kayıplarını silmesinin ardından yükseldi. Dolar, yatırımcıların Irma Kasırgası'nın yaratacağı ekonomik zarara hazırlanmalarıyla, düştü. 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.06 seviyesine geldi. 

Son yüzyılın en şiddetli deprem, Meksika'yı vurdu ve yatırımcıların kaygılarını daha da artırdı. Meksika pesosu değer kaybetti. 

Kuzey Kore'nin Cumartesi günkü "kuruluş günü" öncesi füze fırlatabileceği endişesi ile sanayi metalleri sert düştü. Nikel, Londra Metal Borsası'nda yüzde 5.6 kadar düştü. Bakır, yüzde 3'den daha fazla değer kaybetti. Altın ve petrol de yönünü aşağıya çevirenler arasındaydı. 

New York Fed Başkanı William Dudley ve Kansas City Fed Başkanı Esther George, faiz artırımı beklentilerinin azalması ile birlikte, bu ay gerçekleştirilecek olan politika toplantısı öncesi görüşlerini açıklayan son Fed yetkilileri oldu. Her iki yetkili de, faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini tekrarlarken, düşük enflasyonun endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirtti. Bu açıklamalara karşın, vadeli işlem verileri, yatırımcıların Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 20'ye düşürdüğünü işaret etti. Dudley ayrıca, CNBC televizyonuna verdiği röportajda kasırgaların uzun vadede ekonomiyi canlandıracağını söyledi. 

Avrupa hisse senetleri, ortak para birimi euronun dolar karşısında 1.20 seviyesine gelmesiyle, karışık seyretti. Euro Bölgesi'nde inatçı bir biçimde düşük seyreden enflasyon ortamında, güçlü ekonomik toparlanma, euronun bu yıl dolar karşısında yüzde 14'ten fazla değer kazanmasına neden oldu.

Amundi Asset Management küresel araşırma müdürü Philippe Ithurbide, hazırladığı raporda, "Euro, mevcut seviyelerinde, Euro Bölgesi için bir tehdit oluşturmuyor," dedi ve "Eğer euro istikrara kazanırsa ya da bizim baz senaryomuzda olduğu gibi, kademeli olarak değer kazanmaya devam ederse, AMB, belki Ekim'de, Ocak 2018'den itibaren başlamak üzere, parasal genişleme programında bir daraltmaya gidebilir. Euro hızlı değer kazanmaya devam ederse, AMB daha güvercin olabilir ve parasal genişleme programının daraltılmasını erteleyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, Kuzey Kore kaynaklı tehdit sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin nükleer silah geliştirmeye devam eden Kuzey Kore ile savaşa girmesinin "kaçınılmaz" olmadığını, ancak askeri harekatın seçenek olarak devam ettiğini söyledi. Pyoongyang Cumartesi günkü kuruluş günü öncesi füze fırlatabilir.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, Beyaz Saray, Janet Yellen'dan sonraki Fed başkanı için en az altı aday üzerinde düşünüyor.

*Konu hakkında bilgiye sahip iki Euro Bölgesi yetkilisine göre, AMB'nin mevcut limitlere bağlı olacak tahvil alım seçenekleri üzerinde çalışmakta olduğu kaydedilyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:55'de yüzde 0.05'den daha az yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 0.27 tırmandı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.1 tırmandı. 

*İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.3 düştü. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düştü. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.2035 seviyesinden işlem gördü. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.7 yükseldi ve 1.3197 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.5 yükselerek 107.87 dolardan işlem gördü. 

*Meksika pesosu, yüzde 0.1 değer kaybetti ve 17.688 dolar seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, üç baz puan yükselerek yüzde 2.06 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, iki baz puan artarak yüzde 0.99 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi, bir baz puan yükselerek yüzde 0.31 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.2 değer kazandı ve ons başına 1,346.65 seviyesine geldi.  

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 2.1 değer kaybetti ve varil başına 48.09 dolardan işlem gördü.  

*Bakır, yüzde 3.2 düşerek pound başına 3.04 dolar seviyesine geldi. 

(22:30'da güncellendi)