Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi Euro Bölgesi yetkililerine göre Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2017 sonrası varlık alımlarına ilişkin senaryolar, programın parametreleri değiştirilmeden uygulanabilir.

Kaynaklara göre bu hafta politika yapıcılara sunulan tahvil alımına dair seçenekler mevcut limitler içerisinde aylık hacim ve sürelere yönelik kombinasyonlar içeriyor.

AMB Yönetim Kurulu'nın görüşmelerinin kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, varlık alımı senaryolarına ilişkin bir detay vermedi; buna karşın piyasa beklentileri içerisinde olduğunu belirttiler. AMB sözcüsü yorum yapmayı reddetti.

İki yıldan uzun süren 2 trilyon euroluk (2.4 trilyon dolar) parasal genişleme ve ekonomik büyümenin Euro Bölgesi'ne yayılmasıyla birlikte AMB, aylık alımların azaltılmasının miktar ve zamanlamasına ilişin resmi görüşmelere başladı. Mario Draghi, Perşembe günkü konuşmasında kararların “çok sayıda, karmaşık” olduğunu ve “çoğunluğunun” büyük bir olasılıkla Ekim ayında alınacağını belirtti.

Reuters'ın haberine göre seçenekler arasında -bunlarla sınırlı kalmamakla birlikte- aylık alım hedefinin 40 milyar euro veya 20 milyar euroya indirilirken uzatma seçeneklerinin 6 ay veya 9 aya çıkarılması da bulunuyor.

Draghi, Perşembe günkü Frankfurt konuşmasında tartışmaların programın uzunluğu ve aylık alımların miktarıyla ilgili olduğunu dile getirmişti. AMB Guvernörü Erkki Liikanen ise Cuma günü bazı unsurlar hakkında Aralık ayına kadar karara varılamayabileceğini söyledi.

Liikanen, “Draghi Ekim'de toplanıp bu konuları tartışacağımız ifade etti. Bazı ince ayarlar daha sonrasında yapılacak. Fakat detaylar ve parametreler program bitmeden vaktinde biliniyor olacak” dedi.

Almanya'da Bundesbank'ın Başkanı Jens Weidmann, Cuma günü Hamburg'daki konuşmasında Yönetim Kurulu'nun şimlik bekleme sebeplerinden birinin enflasyon sürecine ilişkin belirsizlik olduğunun altını çizdi. Bununla birlikte Weidmann, yetkilileri “Harekete geçmek için doğru zamanı kaçırmama” konusunda dikkatli olmaları için uyardı.

AMB'nin karşı karşıya kalabileceği zorluklarla ilgili olarak ekonomistlerin sık sık değindiği başka bir nokta ise enflasyonu istikrarlı bir sürece oturtmadan, alınacak tahvillerin tükenebilecek olması.