Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün karar öncesi 3.47 seviyelerinde bulunan kur faiz kararının ardından kademeli olarak yükselerek 3.51'e kadar çıktı. Lira böylece 2. günde de düşerek 100 günlük hareketli ortalamasına yaklaştı. Lira son 5 günde büyük para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

ABD Merkez Bankası dün faiz oranlarını beklendiği gibi değiştirmezken bilanço küçültülmesinin gelecek ay başlayacağını açıkladı.

Piyasalar tarafından merak edilen dot plot -noktasal grafik- tahminlerinde bu yıl için bir faiz artışı daha yapılacağı beklentisinin değişmediği görüldü. Aralık ayı faiz artış beklentisinin korunması doların küresel çapta yükselişinde etkili oldu.



Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Fed kararı ve dolara etkisine dair "Fed Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin faiz artışları ve bilanço küçültmesi için yeterince sağlıklı olduğunu belirten bir konuşma yaptı. ABD 10 yıllıkları %2,29, 2 yıllıkları %1,43 seviyesini görürken gecenin kaybedenleri gelişen ülke piyasaları oldu. Fed kararlarını beklerken 3,47’lerde olan TL, karar sonrası 3,52 direncine yaklaştı. Kurdaki hareketin boyutu itibariyle olumsuz, ancak önemli bir teknik seviyeden satış gelmesi itibariyle de olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu noktadan olası kar realizasyonlarında 3,49 destek haline gelmiştir ve bu seviye altına geçilmedikçe kurda eğilim yukarı doğru olacaktır. 3,52 ve 3,55 kısa vadeli hedef seviyeler olarak görünmektedir." yorumunu yaptı.

Rabobank’tan Piotr Matys ise kurun konsolidasyon döneminde olabileceğini, Trump yönetiminin vergi reformu ve Fed'in şahin tonunun sürmesi halinde kurda yukarı yönlü sıçrama riski olduğunu kaydetti.

Yatırımcılar ABD'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın görüşmesini yakından takip edecek. Irak'ta gelecek hafta yapılacak referandum da radarda kalmaya devam edecek.