Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:46'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in önümüzdeki aylarda hem faiz artırımlarını sürdürme hem de bilançosunu daraltmaya yönelik planlarını değerlendirmesiyle, düştü. Hazine tahvilleri, yükseldi. Altın, değer kaybetti. Gelişen piyasa hisse senetleri, sert düştü. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, teknoloji hisselerinin kayıplara öncülük etmesiyle, son beş günün ilk düşüşünü gerçekleştirdi. Dolar değer kaybetti. ABD'nin Hazine tahvillerinin faizi, ülkedeki haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklenmedik bir şekilde son üç haftanın en düşük seviyesine gerilemesiyle, yüzde 2.26 seviyesine geriledi. Aralarında bakır ve demirin de bulunduğu metaller, sert düştü. 

Fed, Çarşamba günü gerçekleştirdiği, Eylül ayı toplantısında, piyasaların beklentisi doğrultusunda, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi ve bilanço küçültme planına Ekim ayında başlayacağını açıkladı. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın parasal teşvik politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemesiyle, iki ayın en düşük seviyesini gördü. Batı Teksas Petrolü(WTI), değer kaybetti. 

ABD'li politika yapıcıların gösterge faizi sabit tutma kararı piyasalarda büyük ölçüde bekleniyordu, ancak yetkililerin yıl sonunda faizin nerede olacağına ilişkin şahin yönlü tahminleri piyasanın bir kısmı tarafından sürpriz olarak değerlendirildi. Fed'in faizin izleyeceği yola ilişkin görünümünü işaret eden ve medyan tahminlerine dayanan noktasal grafik, politika yapıcıların bu yıl bir ve gelecek yıl üç faiz artırımı daha beklediğini gösteriyor.

UBS Çapraz Varlık Stratejisti Bhanu Baweja, Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Dün tarihi bir gündü. Parasal genişlemenin(QE) sonunun başlangıcı," dedi ve "Piyasa şimdi ilk kez noktasal grafiğe yaklaşıyor. Daha önce noktasal grafik piyasaya yaklaşıyordu. Bu cephede daha olacak şeyler var" değerlendirmesinde bulundu. 

Öte yandan, yatırımcılar şimdi dikkatlerini Avrupa Merkez Bankası'nın(AMB) teşvik planlarına ilişkin işaretler bulabilmek amacıyla AMB yetkililerinin yapacağı bir dizi konuşmaya çevirecek. Piyasanın Standard & Poor's'un Çin'in kredi notunu düşürmesine tepkisi zayıf oldu, ancak bazı metaller değer kaybetti. Demir cevherindeki güçlü satış dalgası, küresel arz artmaya hazırlanırken dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'de talebin düşeceği endişeleri ile devam ediyor.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit görüşmelerinin ilerleyebilmesi için Avrupa Birliği'ne taahhüt edilecek para konusunda ne kadar ileri gidebileceğini görebilmek için bugün kabinesi ile bir araya gelecek.

*Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak seçimler öncesi partilerin kampanyaları sürüyor.

*OECD Ara Ekonomik Görünüm raporunu Paris'te açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:07'de yüzde 0.2 düştü. 

*Apple, yüzde 1.4 değer kaybederek 1 Ağustos'tan bu yana olan en düşük seviyesine geldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek ayın en yüksek seviyesine geldi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.3 yükselerek yaklaşık sekiz haftanın en yüksek seviyesine geldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, iki haftayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.1 düştü.  

*Euro, yüzde 0.5 tırmanarak 1.1950 dolar seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.1 değer kaybederek altı haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesi olan 112.334 dolardan işlem gördü. 

Tahvil

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puanlık düştü ve yüzde 2.26 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan tırmanarak altı haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 0.46 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.9 gerileyerek dört haftanın en düşük seviyesi olan ons başına 1.289.77 dolardan işlem gördü. 

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.3 değer kaybederek varil başına 50.53 dolar seviyesine geldi. 

*Bakır yüzde 1.3 düşerek ton başına 6,440.50 dolar ile beş haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine indi.

(22:46'da güncellendi)