Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Washington'daki siyasi gerginlikler ve merkez bankası pokitikalarındaki değişimlerin etkisiyle on yıldan bu yana en kötü düşüşünü gerçekleştirdi. Şimdi ise toplamda 3 trilyon doların yönetiminden sorumlu para yöneticileri, karmaşanın yeteri kadar uzun sürdüğünü belirtiyorlar.

Mellon Capital Management Corp., State Street Global Advisors ve UBS Asset Management, traderların birkaç haftaya önceye kadar ihtimal dışı bıraktığı Fed Aralık faiz artırımı senaryosuna tekrar yönelmesiyle birlikte doların 2017 yılında kaydettiği yüzde 9'luk kayıplarının bir kısımını geri alacağını düşünüyor. Fed'in Aralık ayında faiz artıırmına gideceğine ilişkin senaryo, politika yapıcıların bu yıl bir kez daha faiz artırımına gidileceği yönündeki tahminlerine sadık kalmalarının etkisiyle Çarşamba günü gü.ç kazandı. Dolar, söz konusu açıklama ile yükseldi.

Bazı para yöneticilerine göre dolar, 2007'den beri görülen en uzun düşüş serisinin (6 ay) ardından soluklanacak. State Street Global Döviz yönetimi birim yöneticisi Collin Crownover, “Doların bu hareketinin çok fazla olduğunu ve geri almak istediğini düşünüyoruz. Yaklaşık 2.6 trilyon doların yönetiminde sorumlu Crownover'a göre Avrupa ile kıyaslandığında ABD'de sıkı para politikasına gidilmesi ve/ya ek mali teşvik uygulanması çok daha büyük bir ihtimal. Bu da doları yıl sonuna kadar yüzde 5 yükseltebilir.

Mellon Capital yatırım stratejisi birim yöneticisi Sinead Colton, “Döviz sepeti karşısında dolara olumlu bakmaya devam edeceğiz. Fed bilançosuyla ilgili olarak, piyasaya nasıl yanısyacağına dair bir harita yok, ama tapering fiili olarak sıkılaştırma demek” dedi.

UBS Asset Management yatırım çözümleri döviz stratejisi birim yöneticisi Jonathan Davies, piyasanın ABD Doları'na yönelik aşırı karamsar düşündüğünü belirtti. “Ilımlı sıkılaştırma senaryosu hala geçerli” diyen Davies, “Bu aşağı yukarı gelecek altı ayda doları bir miktar harekete geçirebilir” şeklinde görüş bildirdi. Buna karşın Davies, doların uzun vadede zayıflayacağını öngörüyor.