Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yeni Orta Vadeli Program'da (OVP) alınan tüm poliktik kararların ve tedbirlerin tamamıyla büyüme ve istihdam odaklı olduğunu belirterek, "2018 yılı büyüme hedefine ulaşılmasında üretim sektörleri yoluyla hizmetler sektörünün 3,4 puan, sanayi sektörünün 1,1 puan, tarım sektörünün ise 0,3 puanlık katkı sağlamasını bekliyoruz." dedi.

OVP'de alınan tüm poliktik kararların ve tedbirlerin tamamıyla büyüme ve istihdam odaklı olduğunu vurgulayan Elvan, programın özellikle büyümenin ve istihdamın kalitesinin artırmasının ve iş gücünün, yatırımcıların ve girişimcilerin taleplerine uygun bir şekilde dizayn edilmesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Elvan, programda Sanayi 4.0'a ilişkin özel bir çalışma olup olmadığı sorusuna, "Biz OVP'de Sanayi 4.0 olarak bunu ifade etmedik ama programa baktığınızda şunu göreceksiniz; Özellikle dijital bir sanayi alt yapısı oluşturulmasına yönelik çok ciddi tedbirler ve politikarlar var. Organize sanayi bölgelerinde tasarım ve dijital merkezler oluşturacağız, sanayicilerimizin her birine 4.0'a uyum sağlayabilecek bir alt yapıyı kazandıracağız." karşılığını verdi.

OVP'de özellikle ithalat oranlarının yüksek olduğu petro kimya, savunma sanayi gibi alanlarda güçlü araştırma merkezleri oluşturacaklarına dikkati çeken Elvan, "Buralardan çıkan ürünlerin ticarileştirlmesine yönelik olarak da için ciddi tedbirlerimzi var bunları da uygulamaya koyacağız." ifadesini kullandı.

"Verimlilik büyümeye katkı sağlayacak"

Elvan, ekonomik büyümenin sağlanması konusunda atılacak adımlara değinerek, "(Yüksek enflasyon varken, hem enflasyonu düşüreceksiniz hem büyüyeceksiniz. Bunu nasıl yapacaksınız?) ifadeleri kullanılıyor. Aslında bu konuda Türkiye'nin oldukça deneyimi var. Biz 2002-2007 dönemine bakın bir taraftan büyümeyi yukarı çekerken diğer taraftan enflasyonu aşağı çektik. Özellikle faktör verimliliği alanınında yeni dönemde ciddi artışlar bekliyoruz. 2017 yılında bunun sonuçlarını almış bulunuyoruz. Verimliliğin de büyümeye önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Büyümenin kaynaklarına yönelik bir soru üzerine Bakan Elvan, kapasite kullanımın oranının son dokuz yılın en yüksek seviyesini ulaştığını ve yatırım için uygun ortamın oluştuğu 2018-2020 döneminde bir canlanmanın olacağını düşündüklerini söyledi.

Kalkınma Bakanı Elvan, şunları kaydetti:

"2018 yılı büyüme hedefine ulaşılmasında üretim sektörleri yoluyla hizmetler sektörünün 3,4 puan, sanayi sektörünün 1,1 puan, tarım sektörünün ise 0,3 puanlık katkı sağlamasını bekliyoruz. Toplam talep açısından büyümeye toplam tüketimin 3,1 puan, sabit sermaye yatırımlarının 1,5 puan, büyümeye bağlı olarak ithalattaki hızlanmayla birlikte net ihracatın büyümümeye katkısınında 2018'de pozitif yönde 0,8'lik bir katkısının olacağını düşünüyoruz. Turizm sektöründeki canlanmanın devam edeceğini düşünüyoruz. Bu OVP döneminde turizmde bir dönüşüm programı da başlatacağız. Turizm gelirlerinin artırılmasına yönelik tedbirlerimiz olacak."

Elvan, Cazibe Merkezleri Programı'nın uygulamaya koyulacağını da sözlerine ekledi.

AA