Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi piyasaların yönü açısından belirleyici olacak. Eylül ayında istihdamın kasırgaların etkisiyle 80 bin olması bekleniyor. İşsizlik oranının ise %4.4'te kalacağı öngörülüyor.

Uzmanlar bugünkü veride özellikle ortalama saatlik ücretlerin önemli olacağına dikkat çekiyor. Ücretlerin aylık %0.3, yıllık %2.5 artması bekleniyor.

"DOLARA SINIRLI ETKİSİ OLUR"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahimn Aksoy istihdamın düşük bir rakam çıkabileceğini ancak geçici olacağını belirtiyor. Aksoy "Bugünlerde Fed’in para politikası açısından en önemlisi ortalama ücret enflasyonu. Yıllık ücret enflasyonunun %2.5’ten %2.6’ya yükseldiği bekleniyor.

Beklentinin üzerinde ücret enflasyonu dolarda değerlenme sürecini hızlandırabilir. Zayıf ücret verisinin dolara değer kaybı etkisinin daha sınırlı olmasını bekleriz. Çünkü Fed Aralık’ta faiz artırmak konusunda kararlı görünüyor ve Trump’ın vergi indirim paketi konusundaki çalışmalar sürüyor. Küresel olarak güçlü ABD verileri ve Fed fiyatlaması sürebilir görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

"3.62'LER GÖRÜLEBİLİR"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ücret artışı verisinin dolarda pozitif olacağını, kurda 3.62'nin görülebileceğini belirtiyor.

Erkan "Bugün istihdam yüksek ihtimalle düşük gelmekle beraber, kasırga etkisinden dolayı bu durumun geçici olacağı konusunda herkes hemfikir. Beklenti dahilinde bir saatlik ücretler ise, yıllık artışı %2,5 üzerinde tutmaya yeteceğinden pozitif eğilimli veriler net dolar pozitif fiyatlanacaktır. Bu durumda kurda 3,59 üzerinde 3,62 seviyesi hedeflenecektir." yorumunu yaptı.

"YÜKSEK ÜCRET DOLAR POZİTİF OLUR"

Ak Yatırım ise beklentiden daha yüksek bir artış beklediklerini, ortalama saatlik ücretlerin önemli olacağını belirterek "%0,3 veya daha üzeri bir ücret artışı görebiliriz. Bizim senaryomuz gerçekleşir ise dolar pozitif, hisse senetleri negatif bir etki görebiliriz." yorumuna yer verdi.