Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:59'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, yedi haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirirken, dolar ve Hazine tahvilleri geriledi. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, aralarında Chipotle Mexican Grill Inc. ve Advanced Micro Devices Inc.'in de bulunduğu dev şirketlerin zayıf gelen kar rakamlarının hisseleri aşağı çekmesiyle, rekora yakın seviyeden düştü. ABD Hazine tahvillerinin faizi, Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye geldiler. Avrupa'da önemli hisse senedi endeksleri, kapanışta düştü.  

Hisse senedi piyasasındaki Çarşamba günkü düşüş, ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker arasındaki söz düellosunu takiben yaşandı. Trump, Corker'ın vergi reformu konusunda kendisine karşı mücadele ettiğini savundu. 

Kanada doları, ülkenin merkez bankasının faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesiyle değer kaybederken, Meksika pesosu ralli yaptı. Sterlin, İngiltere ekonomisindeki beklenmedik hızlanmanın ülkenin merkez bankasının gelecek hafta faiz artırma ihtimalini desteklemesiyle, sıçradı. 

Yatırımcılar, önümüzdeki günlerde açıklanacak kar rakamlarına ve Fed ve diğer merkez bankalarının acil parasal teşvikleri daraltmaya başlamalarına rağmen olası büyümeyi işaret edecek verilere odaklanmış durumdalar. 

Avrupa Merkez Bankası(AMB), Perşembe günü politika toplantısını yapacak. AMB'nin bu toplantıda, 2017 yılının sonuna kadar sürmesi öngörülen parasal genişleme(QE) programının azaltılmasına yönelik planlar konusunda daha fazla bilgi vermesi bekleniyor. ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri, Eylül ayında beklentinin üzerinde artış kaydederek, ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte büyüdüğüne dair iyimserliği artırdı. 

Stoxx Europe 600 Endeksi, güçlü euronun ihracatçılara baskı yapmasıyla ve olumsuz gelen bazı kar rakamlarıyla, dört haftanın en düşük seviyesine gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 Endeksi nihayet rekor uzunluktaki yükseliş serisini sonlandırdı. Hindistan'da gösterge S&P BSE Sensex, Başbakan Narendra Modi hükümetinin Salı günü bankalarda büyümeyi canlandırmak için önümüzdki iki yıllık dönemde daha önce görülmemiş bir tutar olan 2.11 trilyon rupi(32 milyar dolar) enjekte edeceğini açıklamasının ardından yüzde 1.6 kadar yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek bazı önemli olaylar şöyle;

*Güney Kore'de GSYH ve Hong Kong'da ithalat ve ihracat rakamları açıklanacak. Haftanın ilerleyen döneminde, Japonya'da TÜFE verisi açıklanacak.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ekonominin üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yaklaşık yüzde 2.5 büyüdüğünü göstermesi bekleniyor. Bu veri muhtemelen iki önemli kasırgadan olumsuz etkilenecek.

*Bu hafta şirket kar açıklama takvimi de oldukça yoğun. Kar açıklayacak şirketler arasında, teknoloji sektörünün önde gelenleri Alphabet Inc., Microsoft Corp. ve Twitter Inc., otomotiv sektöründen Ford Motor Co., Volkswagen AG yer alıyor. Ayrıca, Avrupa bankalarından UBS Group AG, Deutsche Bank AG ve Barclays Plc de karlarını açıklayacak.

*Bu hafta Kanada, Norveç ve İsveç merkez bankaları da faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 11:46'da yüzde 0.63 düştü. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.43 geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.87 düştü. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.6 düştü. 

*İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 1.1 geriledi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.5 düştü. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 geriledi.  

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.1804 seviyesine geldi.  

*Sterlin, dolar karşısında yaklaşık altı haftanın en sert yükselişi olan yüzde 0.9 tırmanarak 1.3256 seviyesine geldi. 

*Güney Afrika randı, yüzde 2.1 değer kaybederek yaklaşık 10 ayın en düşük seviyesi olan 14.0467 dolardan işlem gördü. 

*Meksika pesosu, dolar karşısında yüzde 0.7 yükseldi. 

*Kanada doları, dolar karşısında yüzde 0.9 değer kaybetti. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 113.71 seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç baz puan artarak yüzde 2.44 seviyesine geldi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puan yükselerek 12 haftanın zirvesi olan yüzde 0.48 seviyesine geldi.  

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş baz puan artarak yaklaşık dokuz ayın zirvesi olan yüzde 1.404 seviyesine geldi.  

Emtia

*Altın, yüzde 0.1 değer kaybederek ons başına 1,275.86 dolardan işlem gördü. 

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 0.7 değer kaybederek varil başına 52.11 dolardan işlem gördü. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.3 düştü ve Nikkei 225 Endeks yüzde 0.5 aşağıda kapandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükselirken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 tırmandı. Hindistan'da Sensex yüzde 1.3 yükseldi.

(22:59'da güncellendi)